«Οι διεθνείς οργανισμοί θα δεχθούν τη Συμφωνία και με λιγότερες από 151 ψήφους»

«Οι διεθνείς οργανισμοί θα δεχθούν τη Συμφωνία και με λιγότερες από 151 ψήφους»

Σε ερώτηση για το εάν η Συμφωνία πρόκειται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, ο κ. Βούτσης δήλωσε άγνοια κι υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη

«Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν είναι υποχρέωση εκ του Συντάγματος, θα πρέπει να περάσει με 151 ψήφους για να είναι ισχυρή, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος.

«Στην περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές κανείς από τους διεθνείς οργανισμούς δεν πρόκειται να θέσει θέμα μη ισχύος, αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει, γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

«Αν δεν τους έχει»; ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης. «Τότε θα ξέρουμε» απάντησε. «Εμείς τους βγάζουμε 149», σχολίασε δημοσιογράφος για να εισπράξει την απάντηση: «Αφήστε με να χαμογελώ περισσότερο».

«Δεν βιαζόμαστε να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή»

Ερωτώμενος αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

«Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια δεν υπάρχει ως προς τη συζήτησή της. Όλα είναι ανοικτά και αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση η κυβέρνηση να προκαταλάβει ή να περιορίσει και να φιμώσει τους βουλευτές. Θα γίνει με άπλα η συζήτηση της στην επιτροπή, το ίδιο θα γίνει και στην ολομέλεια».

«Μετακινήσεις από μικρότερα κόμματα συμβαίνουν»

Κληθείς να σχολιάσει τις μετακινήσεις βουλευτών από τα μικρότερα κόμματα, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο ίδιος, ήδη από τον Νοέμβριο, είχε πει δημόσια ότι θα δοκιμάζεται η συνοχή και υπόστασή τους ανεξαρτήτως της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Είναι θέμα του κάθε κόμματος πώς το αντιμετωπίζει. Σε μια οκτακομματική Βουλή που πάει στην τέταρτη Σύνοδό της και σε προεκλογική περίοδο, πρέπει να είμαστε επιεικείς. Μετακινήσεις από μικρότερα κόμματα συμβαίνουν. Το ότι κάθε κόμμα δίνει την δική του ερμηνεία είναι δικαίωμα του, δεν είναι όμως ανάγκη να λασπολογούμε, ή να βρίζουμε, ή να βάζουμε ταμπέλες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης καταδίκασε ενέργειες και απειλές που γίνονται εναντίον βουλευτών, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα όταν μπαίνουν αφίσες τους ή στοχοποιούνται με εκδηλώσεις έξω από τα σπίτια ή τα γραφεία τους. «Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά όταν η συζήτηση γίνεται σε αυτά τα δεδομένα. Θα πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με αυτοσυγκράτηση, αλλά και σαφή κυρίως καταδίκη αυτών των φαινομένων. Είναι εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο να στοχοποιούνται βουλευτές, ή να τους δημιουργούνται εκβιαστικές καταστάσεις» επεσήμανε.

Τέλος, ερωτώμενος για την επίθεση που δέχτηκε χθες από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και αρκέστηκε να τονίσει: «Το μόνο που έχω να πω είναι θλίψη».