Σκληρή κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον Αποστολάκη και την Χούντα

Σκληρή κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον Αποστολάκη και την Χούντα

Αφορμή η δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι μόνο επί Χούντας διορίστηκε υπουργός Άμυνας εν ενεργεία στρατιωτικός

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την αναφορά του τελευταίου στην τοποθέτηση του μέχρι πρότινος αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στην θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «ποτέ καμία κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος, για να γίνει υπουργός. Εσείς, κάνατε κάτι αδιανόητο. Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Ο τελευταίος ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης ο αρχηγός ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας στις 21 Απριλίου 1967».

Απαντώντας ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για «κολοσσιαίο ατόπημα» του κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε, ότι «συνέκρινε τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη» και τον κάλεσε να ανακαλέσει, λέγοντας «είναι ντροπή. Προσβάλλει το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ανταπαντώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε τον σεβασμό του στο πρόσωπο του ναυάρχου Αποστολάκη, επιμένοντας ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός «έκανε λάθος όμως στην επιλογή αυτή». Κατέληξε δε λέγοντας, ότι δεν ανακαλεί τη δήλωση του.

Ο πρωθυπουργός ανταπαντώντας, έκανε λόγο για μερική ανάκληση της δήλωσης Μητσοτάκη για το πρόσωπο του κ. Αποστολάκη, η οποία γίνεται δεκτή και όσον αφορά στις αιχμές του κ. Μητσοτάκη για την επιλογή του, είπε ότι «το μήνυμα της επιλογής του κ. Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας, είναι ένα ισχυρό μήνυμα, σε όσους αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία».