Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαλύθηκε, απλά συγχωνεύθηκαν

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαλύθηκε, απλά συγχωνεύθηκαν

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με καταστροφικές -όπως είπε- συνέπειες

Την εκτίμησή του ότι ο κ. Τσίπρας θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τ/σ ΑΝΤ1, επικαλούμενος τις δηλώσεις ετερόκλιτων -όπως είπε- βουλευτών, που έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Χαρακτήρισε μάλιστα «στημένο διαζύγιο» την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση και εξήγησε ότι «τέσσερις από τους επτά βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα παρέχουν -όπως δήλωσαν οι ίδιοι- ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι δύο παραμένουν υπουργοί και οι άλλοι δύο που δεν είναι υπουργοί, δεν διαγράφονται από τους Ανεξαρτητους Έλληνες, για να μείνουν πέντε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο κ. Καμμένος να είναι αρχηγός κόμματος». «Ουσιαστικά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαλύθηκε, απλά συγχωνεύθηκαν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας την κριτική του, είπε ότι «οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση, παίζουν θέατρο, προκειμενου να βολευτούν και οι δύο. Ο κ. Καμμένος δεν θα βάλει την υπογραφή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δίνει στον κ.Τσίπρα την δυνατότητα να περάσει η συμφωνία από την Βουλή». Κάλεσε δε «όλους τους βουλευτές και κυρίως τους διεκδικούμενους όπως λέγονται σήμερα, να σκεφθούν τις συνέπειες. Η ψήφος τους σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που την επόμενη αμέσως μέρα θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημαίνει την συνέχιση μιας κυβέρνησης, που έφερε την καταστροφή».

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα του πρωθυπουργού στο ακροατήριο της κεντροαριστεράς, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα, την εξαπάτηση, την εθνική ταπείνωση. Αυτά τον συνδέουν με τον κ. Καμμένο» και συμπλήρωσε, ότι «οι συμπολίτες μας θέλουν μια κυβέρνηση, που θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη» και συμπλήρωσε ότι «πιστεύω ότι ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας διαφορές, οι συμπολίτες μας από την κεντροαριστερά θα δουν, ότι η λύση είναι η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ».

Όσον αφορά στις κατηγορίες, ότι η ΝΔ έχει κάνει στροφή προς την Δεκιά, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα» και συμπλήρωσε ότι «φιλοδοξια μου είναι, να καταφέρει η ΝΔ όπως έκανε και στο παρελθόν, να ξεπεράσει τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος και να γινει παράταξη». Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του για εκλογές από τον πρώτο μηνα που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, απάντηασε «είχα άδικο;» και συμπλήρωσε ότι «θα ήταν καλύτερα, αν γινόταν πολύ νωρίτερα οι εκλογές». Συνέχισε δε λέγοντας ότι «έννοια μου είναι πως θα δημιουργήσουμε πλούτο στη χώρα, πως θα δημιουργήσουμε δουλειές, πως θα αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη».

Ο κ. Ζάεφ πήρε αυτό που ήθελε

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο για μία κακή συμφωνία, εξηγώντας ότι «η Συμφωνία δίνει την δυνατότητα στον κ. Ζάεφ να μονοπωλεί την Μακεδονία και γι' αυτό διακηρύσσει, ότι πήρε από την Ελλάδα αυτό που ήθελε: μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα». Υποστήριξε ότι η ΝΔ από την εποχή του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ποτέ δεν δέχθηκε ονομασία με συνθετικό «Μακεδονία» και ότι ο ίδιος θα διαπραγματευόταν ένα όνομα όπως «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Επανέλαβε δε, ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία». Στο ενδεχόμενο που η συμφωνία δεν ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως είπε χαρακτηριστικά «τότε η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή, από μηδενική βάση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε, ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από την κ. Μέρκελ ή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε δε, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνώριζε δημοσίως, ότι υπήρξε ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι προτάσεις μομφής δεν προαναγγέλλονται

Ερωτηθείς σε περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοδύνης, αν έχει νόημα να καταθέσει πρόταση μομφής σε λίγο καιρό, είπε ότι «οι προτάσεις μομφής δεν προαναγγέλλονται». Πρόσθεσε ότι «συνταγματικά έχουμε τη δυνατότητα» και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή όμως έχουμε μπροστά μας τη συζητήση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Επιμένω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ζημιώνει τον τόπο και εύχομαι να μην εξασφαλίσει τους 151. Επιμένω να τους λέω κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι παραμένουν πέντε υπουργοί των ΑΝΕΛ».

Ο κ. Τσίπρας αύξησε 29 φόρους

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια. Είπε ακόμη, ότι «ο κ. Τσίπρας έκοψε το ΕΚΑΣ, αύξησε 29 φόρους, πολλούς έμμεσους και έκανε 17 παρεμβάσεις, που μείωσαν το εισόδημα των συνταξιούχων. Ο κ. Τσίπρας τους τιμώρησε. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη και ξέρει ότι το να δίνουμε κάποιο συγκυριακό επίδομα μία φορά τα Χριστούγεννα, δεν δίνει λύση. Εμείς λέμε για ένα νέο μείγμα. Μείωση των φόρων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι συνταξιούχοι θέλουν να μην είναι τα εγγόνια τους εξαρτημένα από τα 100 ευρώ τους, αλλά να βρουν δουλειές».

Μείωση φόρων και νέες θέσεις εργασίας

Αναφερόμενος στην οικονομική του πολιτική, είπε ότι θα έχει δύο άξονες: Τη μείωση των φόρων και των εισφορών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δήλωσε κατηγορηματικά, ότι δεν θα κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά θα επανεξετάσει τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε, ότι δεν θα δεσμευτεί για προσλήψεις σε κανέναν τομέα, όπως π.χ. στην Παιδεία, εάν πρώτα δεν εξετάσει τα δεδομένα και τις ανάγκες. Σημείωσε πάντως, ότι οι προσλήψεις στην Παιδεία θα ξεκινήσουν από την ειδική αγωγή. Είπε ακόμη, ότι θα εξοικονομήσει πόρους, για όσα έχει εξαγγείλει από το νοικοκύρεμα του κρατικού τομέα και την αντιμετώπιση της σπατάλης και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων μπορούν να συζητηθούν και να αναθεωρηθούν. Μία κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών μπορεί μετά από ενάμισι ή δύο χρόνια να συζητήσει ακόμη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας. Είπε ακόμη, ότι όταν αναλάβει την εξουσία «ξέρω ότι η εικόνα της χώρας θα είναι μία εικόνα προβληματική, με κόστος δανεισμού και για την χώρα αλλά και για τις επιχειρήσεις υψηλό. Βασική μου προτεραιότητα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού και για την χώρα και για τις επιχειρήσεις».

Πολιτικές που ευνοούν τους πιο αδύναμους

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι «δεν διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο» απάντησε: «Η απόφαση να υπάρχουν πρότυπα σχολεία για τα παιδιά που αξίζουν είναι μία πολιτική που ευνοεί τους πλούσιους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάω για ευνομία ώστε να υπάρχει τάξη και ασφάλεια στις φτωχές περιοχές και όχι στην Εκάλη ή την Κηφισιά ή για την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αυτές είναι πολιτικές που ευνοούν τους πλουσίους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων είναι πολιτικές για τους ισχυρούς ή για τους πιο αδύναμους; Στόχος αυτών των πολιτικών είναι η βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων αλλά ξεκινάμε από τους πιο αδύναμους. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεσμεύομαι ότι θα μειωθεί οριζόντια κατά 30% σε μία διετία».

Χιλιάδες νεοδημοκράτες πληρώνουν για τα δάνεια του κόμματος

Ερωτηθείς για τα χρέη της ΝΔ, απάντησε λέγοντας ότι «η ΝΔ έχει πολλά δάνεια προϊόν μίας άλλης εποχής. Αυτή την κατάσταση κληρονόμησα, αλλά περιόρισα τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος κατά 70% και απευθύνθηκα στον απλό νεοδημοκράτη, καλώντας τους να ενισχύσουν το κόμμα. Σήμερα 150.000 νεοδημοκράτες δίνουν 12 ευρώ τον χρόνο. Έχω κάνει ό, τι περνά από το χέρι μου, για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα και αυτή την στιγμή το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανείων».

Θα επιδιώξω ως πρωθυπουργός ευρύτερες συγκλίσεις

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, είπε ότι «και αυτοδύναμος να είμαι, θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις... Δεν θα υπάρχουν δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ, που θα είναι στην Βουλή. Δεν αναφέρομαι στην Χρυσή Αυγή, που είναι ένα ακραίο και χυδαίο κόμμα, εκτός δημοκρατικού τόξου... Εγγυώμαι, ότι μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική, γιατί αυτό θα σημαίνει, ότι ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει από την πίσω πόρτα... Θα κάνω κυβέρνηση με τους καλύτερους και με στελέχη ακόμη και εκτός ΝΔ, αν κρίνω ότι μπορούν να κάνουν την δουλειά τους».