Τι προβλέπουν αναλυτές για ψήφο εμπιστοσύνης κι εκλογές στην Ελλάδα

Τι προβλέπουν αναλυτές για ψήφο εμπιστοσύνης κι εκλογές στην Ελλάδα

«Εάν ο Τσίπρας επιβιώσει από την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, προβλέπω πως πρώτα θα προσπαθήσει να περάσει μία πολιτική με επιδόματα και αλλαγές στη φορολογία, πριν πάει σε εκλογές»

Στην ψηφοφορία της Τετάρτης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους διεθνής Τύπος και αναλυτές. Σύμφωνα με το CNBC, η επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή προκαλεί ερωτήματα σχετικά το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία της χώρας και το κατά πόσο είναι εφικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κάνοντας αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών που οδηγεί σε διάσπαση τον κυβερνητικό συνασπισμό, το CNBC επικαλείται προβλέψεις αναλυτών αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα το επόμενο διάστημα.

«Σύμφωνα με τον (ελληνικό) Τύπο, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης» αναφέρει σε σημείωμά της που επικαλείται το CNBC η επενδυτική τράπεζα Axia Ventures.

«Θα έλεγα πως υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο ενδεχόμενο ο Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες» τονίζει σε email του προς το CNBC ο Maartje Wijffelaars, αναλυτής της Rabobank. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει την Τετάρτη. Ωστόσο, όπως αναφέρει, μπορεί να αποδειχθεί προτιμότερο για τον Τσίπρα να κηρύξει πρόωρες εκλογές από το να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο.

«Εάν ο Τσίπρας επιβιώσει από την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, προβλέπω πως πρώτα θα προσπαθήσει να περάσει μία πολιτική με επιδόματα και αλλαγές στη φορολογία, πριν πάει σε εκλογές. Εάν αποτύχει να περάσει αυτά τα μέτρα, θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση. Εάν πάλι δεν προσπαθήσει καν, τότε η αντιπολίτευση θα το χρησιμοποιήσει αυτό στην προεκλογική εκστρατεία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει ο κ. Wijffelaars.

Για τον Constantine Fraser, αναλυτή επί ευρωπαϊκών θεμάτων στην εταιρεία αναλύσεων TS Lombard, είναι πιθανό η Ελλάδα να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, δεδομένης της στήριξης που θα έχει η κυβέρνηση από βουλευτές των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον κ. Fraser, οι πιστωτές της Ελλάδας και η ΕΕ θα παρακολουθούν στενά όχι μόνο τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης σε μία σειρά νομοθετικών θεμάτων.

Όπως προσθέτει, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα ήταν θετική για τις αγορές. Θα ήταν καλύτερα από μία κυβέρνηση μειοψηφίας, τονίζει ο κ. Fraser, και θα έφερνε στην εξουσία την φιλικά προσκείμενη προς τις επιχειρήσεις αντιπολίτευση.

Τέλος, για τον Paul Donovan, επικεφαλής αναλυτή της UBS Global Wealth Management, οι εκλογές στην Ελλάδα είναι περιορισμένου ενδιαφέροντος για τους ξένους επενδυτές. «Η Ελλάδα είναι περισσότερο εδραιωμένη ως μέλος του ευρώ και παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθήσουν το μέγεθος της υποστήριξης των μη συμβατικών ή ακραίων πολιτικών κομμάτων και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις ευρωπαϊκές τάσεις».