Μέρκελ: Ευχαριστώ για όλα όσα κατάφερε, αλλά και προσφέρει η Ελλάδα

Μέρκελ: Ευχαριστώ για όλα όσα κατάφερε, αλλά και προσφέρει η Ελλάδα

Συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Τις δυσκολίες που πέρασε ο Ελληνικός λαός τα χρόνια της κρίσης αναγνώρισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και εξέφρασε τις ευχαριστίες της για όσα κατάφερε και όσα προσφέρει στην Ευρώπη, στη συνάντησή της στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Κατά την προσφώνησή της μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας αφού επεσήμανε ότι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα ήταν πριν από 5 χρόνια, είπε ότι «σήμερα έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα, που κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και εισήλθε στον δρόμο της ανασυγκρότησης». Συμπλήρωσε ότι «περάσαμε και μεταξύ μας αρκετές δυσκολίες, αλλά κατορθώσαμε μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά και να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή»

«Η Ελλάδα βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και αποτελεί πλέον, από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «προβάλουμε σταθερά την ανάγκη συνεργασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο». Επεσήμανε ότι «έχουμε βέβαια, νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε» συμπληρώνοντας ότι «το κοινό μας πρόβλημα είναι η άνοδος της λαϊκιστικής και αντιευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Απέναντι σε αυτήν την κοινή πρόκληση όλοι όσοι στηρίζουμε το ευρωπαϊκό όραμα, πρέπει να βρούμε λύσεις». Κλείνοντας είπε, ότι «η επίσκεψή σας κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις των δύο χωρών».

Η κ. Μέρκελ απ' την πλευρά της είπε, ότι «έχω έρθει να συζητήσω αρκετά θέματα μαζί σας» και συμπλήρωσε ότι «περάσαμε δύσκολα χρόνια, αλλά καταφέραμε να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα». Καταλήγοντας είπε, ότι «ο ελληνικός λαός πέρασε μία πολύ δύσκολη φάση. Ευχαριστώ για όλα, όσα κατάφερε παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά».