Τσίπρας: Αν ο Καμμένος αλλάξει τη στάση του θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

Τσίπρας: Αν ο Καμμένος αλλάξει τη στάση του θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον τ/σ Open για τον κυβερνητικό του εταίρο, τα σενάρια εκλογών, την υπόθεση Novartis, την οικονομία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ως τη δεύτερη σημαντικότερη παρακαταθήκη της θητείας του ως πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του τ/σ OPEN, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσει η κυβέρνησή του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας τη συνέντευξή του, είπε ότι «αν η πρώτη παρακαταθήκη της κυβέρνησής μου ς πρωθυπουργός ήταν η οικονομία και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η δεύτερη παρακαταθήκη σημαντικότερη παρακαταθήκη της θητείας μου ήταν αυτή η συμφωνία».

Εξέφρασε την άποψη, ότι η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο υπαναχώρησης, τόσο από πλευράς Ελλάδας, όσο και από πλευράς FYROM. «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να υπάρχουν αναταραχές σε μία γειτονική χώρα, κυρίως μάλιστα από τη στιγμή που τα Σκόπια μπορούν να αποτελέσουν ζωτικό χώρο για την οικονομία και της επιχειρήσεις μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Πολύ περισσότερο να δημιουργηθεί μια μεγάλη Αλβανία», συμπλήρωσε.

Έσπευσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για μικροπολιτικά παιχνίδια, αναφορικά με τις αντιρρήσεις που φέρει για τη συμφωνία, ενώ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχώς απέφευγε να πάρει μία σαφή θέση για το ζήτημα και πλέον το χρησιμοποιεί ως έναν τρόπο για να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο και όχι για να στηρίξει το εθνικό συμφέρον. «Δεν περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το όνομά της οικογένειάς του είναι συνδεδεμένο με το θέμα των Σκοπίων να το χρησιμοποιήσει μόνο για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό του συμφέρον. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να βρει συνεχώς τρόπους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να τις ακυρώσει. Όταν ξεκίνησε συζήτηση πριν από 1 χρόνο για το Μακεδονικό. ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει να ακολουθήσουμε την εθνική γραμμή που χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 και όταν είδε ότι ακολουθήσαμε εθνική γραμμή, άλλαξε θέση» είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «δύο φορές κάλεσα τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο μου» και υποστήριξε ότι «δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών». Πρόσθεσε ότι «εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη, αλλά ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συμπεριφερόταν προσβλέποντας στο πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος, να μην απογοητεύσει το ακροατήριο του σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη ήταν να διαφοροποιηθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Στην αρχή να ακολουθήσουμε τη γραμμή του Βουκουρεστίου, όταν την ακολουθήσαμε, έκανε λόγο για erga omnes, μετα να κάνουν πρώτα τα Σκόπια τις αλλαγές και τελικά μετέτρεψε το θέμα της ιθαγένειας σε εθνότητας».

Πότε θα έρθει η Συμφωνία στην Ελληνική Βουλή

«Όλοι τα γνωρίζουμε όλα, είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δημόσια συζήτηση που «έχει εξαντληθεί». Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα, και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς, υπογράμμισε.

Για το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα άμεσα θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον ΠτΒ για να κινηθούν οι διαδικασίες.

«Μέσα στον Ιανουάριο;», ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Στόχος για εκλογές τον Οκτώβριο

Υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός ως προς το θέμα των εκλογών ότι «οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά».

Ο Καμμένος έχει την ίδια θέση στο Μακεδονικό από το 1992

Απαντώντας σχετικά με την διαφοροποίηση του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε, ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, που η κυβέρνηση φέρει κάποιο νομοσχέδιο και διαφωνεί ο κυβερνητικός εταίρος. Στα εθνικά θέματα ο καθείς δικαιούται να παίρνει τη δική του θέση». Έπλεξε δε το εγκώμιο του κυβερνητικού του εταίρου, λέγοντας ότι «ο Πάνος Καμμένος είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας και ο μακροβιότερος ίσως μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν αδικώ τους ανθρώπους, που έχω συνεργαστεί μαζί τους και δεν θα το πράξω με τον Πάνο Καμμένο».

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να είναι ιδιαίτερα ήπιος προς τους χαρακτηρισμούς του για τον κ. Καμμένο, σπεύδοντας να υποστηρίξει ότι έχει διαφωνήσει ακόμη και με την επονομαζόμενη «εθνική γραμμή», η οποία έχει αποφασιστεί επί κυβερνήσεως της ΝΔ και του κ. Κώστα Καραμανλή. «Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Καμμένο για τις απόψεις του, καθώς τις έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, καθώς όπως είπε «μας λέει, ότι δεν θα ρίξω ποτέ αυτήν την κυβέρνηση, ούτε θα ψηφίσω την πρόταση δυσπιστίας του κ. Μητσοτάκη, αλλά θα καταψηφίσω τις Πρέσπες. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κυβερνητική κρίση. Θεωρώ ότι ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Την Παρασκευή που θα τον συναντήσω, θα του ζητήσω να ξεκαθαρίσει την θέση του, η οποία όμως, δεν θεωρώ ότι έχει αλλάξει».

Συμπλήρωσε, ότι «αν ο κ. Καμμένος αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση του, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή», είπε ο κ. Τσίπρας. Υποστήριξε δε, ότι «πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω». Στην ερώτηση αν δεν το κάνει αυτό ο κ. Καμμένος, απάντησε τότε «θα μετρηθούμε στη Βουλή», εξηγώντας ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι «δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Εφικτή και σύμφωνη με το Σύνταγμα η κυβέρνηση μειοψηφίας

Αναφορικά με το θέμα της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, επικαλέστηκε το Σύνταγμα, τονίζοντας ότι ακόμη και εάν μία κυβέρνηση δεν έχει 151 βουλευτές, μπορεί να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Επικαλέστηκε δε το ότι περίπου σε 12 ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. «Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι σύνηθες στην Ελλάδα, καθώς οι πρώτες κυβερνήσεις συνεργασίας έγιναν μετά το 2012» είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν θα υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα, αλλά σαφώς θα υπάρχει πολιτικό, εάν συμβεί κάτι τέτοιο».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «εάν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα προχωρήσουμε συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές». Έσπευσε ωστόσο να τονίζει, ότι «γνώμονας μου όμως, θα είναι να ολοκληρωθούν πρώτα ορισμένα βασικά θέματα, η συνταγματική αναθεώρηση, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις για τα χρέη των πολιτών κ.α.».

«Υπαρκτό σκάνδαλο η Novartis»

«Είχα την ενημέρωση που οφείλω να έχω από τον θεσμικό μου ρόλο. Το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτότατο. Εκατομμύρια χάθηκαν για την χώρα. Ξεκίνησε από το εξωτερικό. Η υπόθεση αυτή πιστεύω πως πρέπει να φτάσει στην δικαιοσύνη. Στην Βουλή μίλησα για τις πολιτικές ευθύνες. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες η δικαιοσύνη θα το διερευνήσει» επεσήμανε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Ερωτηθείς σχετικά με τις αιχμές του κ. Πολάκη κατά δικαστικών λειτουργών, ο κ. Τσίπρας έιπε, ότι «ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος, που χαρακτηρίζει την επικοινωνία του, αλλά σημασία έχει η ουσία αυτών που λέει. Πρόθεσε ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που έχει άμεση εμπλοκή, γιατί έχει δώσει στοιχεία για την έρευνα, έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή» τονίζοντας ότι «αυτό ήταν λάθος και του το είπα».

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ, λέγοντας «η μήνυση του κ. Σαμαρά, η στοχοποίηση, οι απειλές σε δικαστικούς λειτουργούς, δεν είναι παρέμβαση στην δικαιοσύνη; Όταν λένε για σκευωρία, τι σημαίνει σκευωρία; Ότι οι δικαστικοί είναι ο εκτελεστικός βραχίωνας πολιτικών συμφερόντων. Αυτό δεν είναι παρέμβαση στη δικαιοσύνη;». Χαμήλωσε δε τους τόνους, λέγοντας «εγώ λέω, να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Έχει προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά στο θέμα αυτό πρέπει να σταθούμε υπεράνω των αντιδικιών. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία η a priori κριτική στη δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είπε, ότι «ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει, πώς συμπεριφέρονται ορισμένοι. Ενεπλάκησαν οκτώ πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, γιατί έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Βλέπω μόνο συγκεκριμένους από τους οκτώ στα "κάγκελα". Αυτό κάτι μου λέει».

Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να δώσουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «η οικονομία είναι το μεγάλο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης» και τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, να δώσει ό, τι περισσότερο μπορεί, ειδικά σε αυτούς που έχουν ανάγκη». Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιος φταίει για το ότι η χώρα οδηγήθηκε, εκεί που οδηγήθηκε και ιδιαιτέρως για την κυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε, ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι το 2010 φέρουν ευθύνη, σημειώνοντας ότι «καθόλου δεν αφήνουμε στο απυρόβλητο τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας». Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί, θα φέρει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές», επισήμανε.

Συνάντηση με Ερντογάν στην Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και τυχόν ταξίδι του στην Τουρκία, είπε ότι προγραμματίζει το ταξίδι του στη Τουρκία και τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Φεβρουαρίου. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ότι ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν. Πρόσθεσε δε, ότι «όπως είναι τα πράγματα στην περιοχή μας, η μόνη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας, είναι σε ανώτερο επίπεδο».

Συμπλήρωσε ακόμη, ότι «για πρώτη φορά -και παίζει ρόλο η στρατηγική που ακολουθήσαμε στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια- η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα, που μπορεί να απειλείται».

Η Μέρκελ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο και τη σχέση του ίδιου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει και ευθύνη, αλλά και πιστώνεται τα θετικά, που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. «Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός, ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα, γιατί θεωρεί, ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός, όπως είπε, ότι «ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, αλλά και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην ΕΕ». Είπε ακόμη, ότι δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι τη στηρίζει, όπως «κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη». «Ήθελε καιρό να έρθει», είπε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος θεώρησε σκόπιμο «να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη, ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα».

Ερωτηθείς εάν θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε ότι «δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές, όσοι τις κάνουν, πρέπει να ξέρουν, ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο». Χαρακτήρισε «ανοησία» αυτή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως μόνος του στόχος είναι να λέει λόγια για να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροατηρίου». «Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο εμένα κατηγορεί. Επιδεικνύει την πιο λαϊκιστική συμπεριφορά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε κρίσιμα εθνικά πράγματα», είπε.

Κλείνοντας η συνέντευξη και ερωτηθείς ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος της πρωθυπουργικής του θητείας, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου».