Περιμένοντας την συνάντηση με τον Καμμένο

Περιμένοντας την συνάντηση με τον Καμμένο

«Αν κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ επιλέξουν να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση, τότε αυτές οι θέσεις θα καλυφθούν»

Με το ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να εκκρεμεί με τον Πάνο Καμμένο και το μήνυμα που βγήκε από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πως «η κυβέρνηση έχει τις 151 ψήφους για οποιαδήποτε ψηφοφορία», το πολιτικό σκηνικό έχει στηθεί για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών όταν γίνει. Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο του Μαξίμου εξετάζει όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η συνάντηση αυτή είναι πιθανό να γίνει και σήμερα. Όπως τόνισε η κα Γεροβασίλη, μόνο να βοηθήσει μπορεί οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών.

«Η υποκρισία της ΝΔ, που εδώ και τρία χρόνια ζητά εκλογές και τώρα καταγγέλλει δήθεν αβεβαιότητα, ξεπερνά κάθε όριο» αναφέρει, σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Σε κάθε περίπτωση, η κα Σπυράκη μπορεί να λύσει όλες τις απορίες της εάν ο αρχηγός της, κ. Μητσοτάκης, είναι πρόθυμος να υλοποιήσει την απειλή που περιφέρει τόσο καιρό. Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να φανεί στη Βουλή η δύναμή του» επισημαίνει.

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και από την Κουμουνδούρου, δηλώνουν ότι ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου παραμένει η λήξη της τετραετίας, ενώ την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει και το σενάριο να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Νίκος Παππάς συμφώνησε με την διαπίστωση ότι βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν δικαιούται να διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι τον εξέπληξαν», αφού όπως είπε ήταν γνωστή η διαφωνία του κ. Καμμένου για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα και διατύπωσε την βεβαιότητά του ότι υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει η Συμφωνία. Παρόλ’ αυτά όμως, όπως είπε «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πείσουμε τον Πάνο Καμμένο ότι είναι μια συμφωνία επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα».

«Αν κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ επιλέξουν να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση, τότε αυτές οι θέσεις θα καλυφθούν» καταλήγει.

Η αναβολή της τηλεοπτικής συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο Open που είχε προγραμματισθεί για σήμερα Τρίτη 8 Ιανουαρίου δημιούργησε ένα παιχνίδι διαρροών. Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι ο πρωθυπουργός θεώρησε προτιμότερο να έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ και αφού ο Πάνος Καμμένος θα έχει στείλει τα μηνύματά του. Από το Μαξίμου έκαναν λόγο για μια προκαθορισμένη αλλαγή ημέρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει κάνει τους υπολογισμούς του σχετικά με την ψήφιση της συμφωνίας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα 145. Στην κυβέρνηση φαίνεται πως υπολογίζουν και στους τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης). Άλλωστε, ο κ. Δανέλλης έχει δηλώσει ανοιχτά πως «εμείς θα υπερψηφίσουμε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Τον μαγικό αριθμό των 151 συμπληρώνουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος, μάλιστα, ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο, ότι διαφωνεί με το κόμμα του σε ότι αφορά τη Συνθήκη των Πρεσπών και θα την υπερψηφίσει όταν θα έρθει στη Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα Κυβέρνηση».