Στη Βουλή το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών

Στη Βουλή το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2018

Ως τροπολογία του σχεδίου νόμου για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε απόψε, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών για την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο θα κληθούν να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι φορείς -«για τις όποιες βελτιωτικές προσθήκες και αλλαγές που μπορούν να γίνουν», όπως σημείωσε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου- ενώ η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι την προκήρυξη κι ευθύνη της διαδικασίας διορισμών θα αναλάβει το ΑΣΕΠ (με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων μέσω προκήρυξης κάθε 2 χρόνια), χωρίς γραπτό διαγωνισμό και με ενιαίο σύστημα μοριοδότησης για μόνιμους και αναπληρωτές.

Ως προς τη μοριοδότηση, θα λαμβάνεται υπ' όψιν η προϋπηρεσία έως και τους 120 μήνες, τα ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια (αριθμός τέκνων και μόνιμη αναπηρία 67% και άνω).

«Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια δεσμευόμαστε για διορισμούς εκπαιδευτικών»

«Να χαιρετήσουμε όλοι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια δεσμευόμαστε για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Είναι θέμα δημοκρατικής συνείδησης», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στην Επιτροπή μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι διορισμοί είναι κάτι που «κέρδισε η ελληνική κοινωνία, όχι η κυβέρνηση».

Επίσης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το σύστημα δείχνει σεβασμό στους αναπληρωτές, αναγνωρίζοντας μέχρι 120 μήνες προϋπηρεσίας.

Ο κ. Γαβρόγλου, τέλος, πρότεινε να τεθούν στο τραπέζι οι όποιες προτάσεις για τη μοριοδότηση την ερχόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή, ώστε όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, να έχει ένα σύστημα μοριοδότησης που θα είναι αποτέλεσμα συνεννόησης.