Μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν: Οι κραυγές είναι ένδειξη αδυναμίας

Μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν: Οι κραυγές είναι ένδειξη αδυναμίας

Οι στίχοι του Μπρεχτ που χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου

Στον απόηχο και των χθεσινών προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την ακριτική Σαμοθράκη όπου βρέθηκε για τα Θεοφάνεια απευθύνθηκε «προς τους γείτονες μας προς ανατολάς που επανέρχονται συχνά με μια αχρείαστη και παντελώς ακατανόητη ρητορική».

«Δεν το κάναμε ποτέ ούτε και τώρα θα μπούμε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα. Με την ενεργητική εξωτερική της πολιτική. Αυτή που την έχει καταστήσει πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε. Τόνισε πως η Ελλάδα «ανακτά την ηγετική της θέση στην περιοχή, μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών της περιοχής».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απειλεί, ταυτόχρονα όμως έχει την ετοιμότητα εκείνη των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της ώστε να είναι μια χώρα που δεν μπορεί σήμερα να απειληθεί από κανέναν». Σχολίασε πως «οι κραυγές και η επιθετική ρητορική, όσοι είναι αυτοί που τις προτιμούν να ξέρουν ότι δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά το αντίθετο. Είναι ένδειξη αδυναμίας». «Εμείς», τόνισε, «θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα στο δρόμο που έχουμε χαράξει. Με ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα και φυσικά με τη δύναμη της ιστορίας και των μεγάλων παραδόσεων του λαού μας».

Συνεχίζοντας επί του ίδιου θέματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χθες είδε στα δελτία των ειδήσεων «ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στους πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο». «Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε το εξής: "Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται"», απάντησε.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε το μήνυμα «σε όλους-και στις δύο πλευρές του Αιγαίου-που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία»: «οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης. Εμείς γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι' αυτό αγωνιζόμαστε, γι' αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας».