Die Presse: Ο Τσίπρας μοιράζει προεκλογικά δώρα

Die Presse: Ο Τσίπρας μοιράζει προεκλογικά δώρα

Κίνδυνο για την πορεία εξυγίανσης της χώρας «βλέπει» η Αυστριακή εφημερίδα

Το 2019 είναι εκλογική χρονιά στην Ελλάδα και οι προσδοκίες του πληθυσμού μεγάλες, γράφει σε δημοσίευμα της η Αυστριακή εφημερίδα Die Presse, επισημαίνοντας ότι ειδικοί ανησυχούν, μήπως τα ακριβά προεκλογικά δώρα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία εξυγίανσης της χώρας.

«Σε χρονιές εκλογών ακόμα και πιο ιεροί όρκοι για δημοσιονομική πειθαρχία λησμονούνται γρήγορα», σημειώνει η Die Presse σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα μοιράζει δώρα», το οποίο αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle. Η Αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του υποσχέθηκαν σειρά παροχών στον ελληνικό λαό, μια κίνηση που παρακολούθησαν με ανησυχία οι Βρυξέλλες. Φαίνεται όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση έπεισε την Κομισιόν, ότι θα πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%. Έτσι, οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού είναι "ισοσκελισμένο". Προφανώς η Αθήνα ανέκτησε εν μέρει την αξιοπιστία της».

Το δημοσίευμα προσθέτει, ότι «οι προεκλογικές υποσχέσεις είχαν ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση να ακυρώσει προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο περικοπές συντάξεων, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να προβλεφθεί πακέτο ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτού, η Αθήνα προτίθεται να προσλάβει 20.000 άτομα στο δημόσιο, μεταξύ των οποίων 15.000 εκπαιδευτικοί. Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις στο δημόσιο είχαν στην ουσία παγώσει. Από του χρόνου ωστόσο η κυβέρνηση επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς, που προβλέπει μία πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση».

Προεκλογικές παροχές 910 εκατ. ευρώ

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «οι παροχές στο λαό θα στοιχίσουν σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο 910 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το πλεόνασμα του 2018, που ξεπέρασε τους στόχους. Θα δείξει κατά πόσο οι προεκλογικές παροχές περιοριστούν σε αυτό το ποσό». Το δημοσίευμα επισημαίνει, ότι «ανοιχτό παραμένει αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Ο προεκλογικός αγώνας έχει πάντως ήδη ξεκινήσει».

Η εφημερίδα αφήνει αιχμές και κατά του προέδρου της ΝΔ, αναφέροντας ότι «ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα, ότι μοιράζει προεκλογικά δώρα. Την ίδια στιγμή όμως, ζητά (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) την αύξηση του κατώτατου μισθού "σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης", γεγονός που δεν θα χαροποιήσει τους εργοδότες. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την συγκυβέρνηση, ότι πραγματοποιεί εκστρατεία εξόντωσης της μεσαίας τάξης. Στην Ελλάδα σήμερα το 20% των ψηφοφόρων επωμίζεται το 90% των φορολογικών βαρών».

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρνείται τις κατηγορίες αυτές. Ισχυρίζεται ωστόσο, ότι πρόκειται για "έχοντες", ενώ εκείνος κάνει πολιτική για την "πλειοψηφία" συμπεριλαμβανομένης και της μεσαίας τάξης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ορίζει ως "μεσαία τάξη", εκείνη στην οποία το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα, μετά την καταβολή του φόρου εισοδήματος, φθάνει τα 22.000 ευρώ».