Συμφωνούν ότι… διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συμφωνούν ότι… διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τα άρθρα 51-85 του συντάγματος που σχετίζονται με τη λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης, ήταν η θεματική ενότητα της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Τα άρθρα 51-85 του συντάγματος που σχετίζονται με τη λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης, ήταν η θεματική ενότητα της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, με τα κόμματα να εστιάζουν τις προτάσεις και τη κριτική τους στην απλή αναλογική, το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και τη συνταγματική πρόβλεψη ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίστηκαν και στα τρία ζητήματα να διαφωνούν και να επιμένουν στις δικές τους προτάσεις.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, υποστήριξε ότι οι προτάσεις του κόμματος του αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στη λαϊκή βούληση και κυριαρχία. Ο ίδιος  υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός του για την καθιέρωση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος και απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι οδηγεί σε ακυβερνησία και μη σταθερό κύκλο.

«Κατοχυρώνουμε συνταγματικά και διασφαλίζουμε ώστε το Κοινοβούλιο να αντανακλά τους πολιτικούς και ιδεολογικούς συσχετισμούς. Η πρόταση μας προωθεί τις πολυκομματικές κυβερνήσεις, βάζοντας τέλος στις μονοκομματικές και αυτό αποτελεί ισχυροποίηση της δημοκρατίας και εγγύηση στην άσκηση της εξουσίας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση της ΝΔ είναι λάθος. Δεν υπάρχει λαός αλλά μόνο κόμματα, όταν λέει για ‘εύλογη αντιπροσώπευση των κομμάτων’. Μόνο ο σκοπός της ΝΔ εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Η απαγόρευση της απλής αναλογικής είναι πίσω από τις ανάγκες της κοινωνίας. Απαγορεύει την εκπροσώπηση ιδεολογικών και πολιτικών μειοψηφιών» εκτίμησε ο κ. Δουζίνας.

Για τη ψήφο στους απόδημους, ο κ. Δουζίνας έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα που πρέπει να εξεταστούν, σημειώνοντας ότι ο Απόδημος Ελληνισμός δεν είναι ένας, ούτε ενιαίος. Οι απόδημοι, θα πρέπει να έχουν έστω ένα υποτυπώδη δεσμό με την Ελλάδα για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, υποστήριξε. Υπεραμύνθηκε της διάταξης για τη μη υποψηφιότητα βουλευτών (βουλευτικό κώλυμα) μετά από τρεις κοινοβουλευτικές θητείες, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η λογική της οικογενειοκρατίας και της γεροντοκρατίας και τόνισε ότι είναι ένα ήπιο μέτρο που αποτρέπει την επαγγελματοποίηση της πολιτικής και ανανεώνει το πολιτικό προσωπικό.

«Συνολικά οι προτάσεις της ΝΔ είναι shopping list, χωρίς εσωτερική συνοχή. Κάποιες από αυτές δεν αρμόζουν στο σύνταγμα, άλλες είναι αυτονόητες και άλλες ασαφείς» υποστήριξε. «Οι δικές μας προτάσεις τιμούν την πολιτική και τους πολιτικούς, με την αρχή της επαναπροσέγγισης της Δημοκρατίας και σκιαγραφούν την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ανάμεσα στη προοδευτική και στη συντηρητική αντίληψη θα δοθεί η μάχη και ελπίζουμε η πρόοδος να την κερδίσει».

Οι προτάσεις των ΑΝΕΛ

Στη συνέχεια, ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης χαρακτήρισε «περισσότερο από ποτέ αναγκαία» την πρόταση της πλειοψηφίας για καθιέρωση της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι έτσι το Κοινοβούλιο θα αντανακλά τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς. «Η πρότασή μας θα λειτουργήσει στην αυθεντική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης και θα ενισχύσει τις κομματικές συμμαχίες και συνεργασίας».

Για τη ψήφο των ομογενών ανέφερε ότι θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία όσοι ψηφοφόροι μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τόνισε επίσης την ανάγκη διασύνδεσης του απανταχού Ελληνισμού με την εκλογή 15 βουλευτών- συμβούλων, σημειώνοντας ότι η πρόταση για την επιλογή τους δεν μπορεί να χρωματίζεται από κόμματα.

Για τις τρεις θητείες βουλευτών, είπε ότι θα αποτελέσει κόλαφο στην οικονομική εξάρτηση και τις πελατειακές σχέσεις, και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στα φαινόμενα διαφθοράς.

Οι θέσεις της ΝΔ

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να λάβει σοβαρά υπόψη της την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς.

Ο κ. Τασούλας τόνισε την ανάγκη συνταγματοποίησης σταθερών βουλευτικών εκλογών με κατάργηση της καταχρηστικής επίκλησης εθνικού θέματος για τη διάλυση της βουλής ώστε να κατοχυρωθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Ακόμα, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει συνταγματική αξία στο πολιτικό σύστημα η δημοσιονομική νοικοκυροσύνη, με την υποχρέωση κατάθεσης ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών.

Πρόσθεσε δε, ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και απάλειψη κάθε αναδρομικής ισχύος όπως προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία – και αυτό όπως είπε, μόνο καλό θα κάνει στη χώρα, καθώς θα δημιουργήσει επενδυτική εμπιστοσύνη.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα, τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής όπως το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αν η δική μας πρόταση είναι shopping list, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι shocking list γιατί προτείνει την συνταγματοποίηση της ακυβερνησίας» ανέφερε ο κ. Τασούλας. «Η πρότασή μας έχει τη δημοκρατική πρόκληση να ψηφίσουμε όλοι, όλες τις προτάσεις, και τις δικές μας και τις δικές σας, ώστε να επιβληθεί τελικά στην επόμενη Βουλή η αναθεώρηση, και δεν θα στερήσουμε από το λαό το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος».

Τι προτείνει η ΔΗΣΥ

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε με την πρόταση να εισάγονται προς συζήτηση στη Βουλή προτάσεις νόμου πολιτών. Παράλληλα σημείωσε, ότι για να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό επενδυτικό περιβάλλον, ίσως είναι καλύτερη λύση να ισχύσει η αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 για σημαντικούς νόμους. Τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης για 4ετή σταθερό εκλογικό κύκλο, και για σταθερό οικονομικό κύκλο, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η ασυνέχεια.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής και τόνισε ότι η αρχή του Συντάγματος στηρίζεται στην δημοκρατική αρχή της αποτελεσματικότητας και προϋποθέτει εκλογικά συστήματα που επιτρέπουν σταθερό σύστημα κυβερνησιμότητας.  «Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει το εκλογικό σύστημα να εξασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την κυβερνησιμότητα». «Πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ είναι απλώς σκέψεις, άλλες δεν είναι χρήσιμες ή σοβαρές στην ολότητα τους γιατί είναι λακωνικές», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Οι προτάσεις της Χρυσής Αυγής

Ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ευάγγελος Καρακώστας, πρότεινε την μείωση των βουλευτών από 300 σε 200 βουλευτές, τάχθηκε υπέρ της ψήφου των απόδημων Ελλήνων εκτός επικράτειας και απέρριψε τις προτάσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, τονίζοντας ότι το κόμμα του επιμένει στη θέση του για πατριωτική ψήφο όλων των Ελλήνων της Διασποράς.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας έκανε λόγο για τεράστια υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όταν μιλάνε για πρακτικές καλής νομοθέτησης, όταν και τα δύο κόμματα έχουν κάνει το σύνταγμα κουρελόχαρτο. Κατά τάχθηκε ο κ. Γκιόκας, τόσο στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της απλής αναλογικής, όσο και στις προτάσεις των δύο κομμάτων για τη ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς.

«Στις προτάσεις τους εντάσσεται μια προσπάθεια να εμπεδωθεί κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα ακόμα και ενάντια στη Βουλή και τον λαό. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το λένε πιο καθαρά: θέλουν ένα σύστημα να συνδυάζει το εκλογικό σύστημα με την κυβερνησιμότητα. Σε αυτή τη λογική έχει προσχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βαφτίζει το ψάρι κρέας, δεν αποκλείει το μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα και προτείνει τη δυνατότητα να θεσμοθετούνται καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας. «Εμείς προτείνουμε την συνταγματική καθιέρωση της ανόθευτης απλής αναλογικής και την καθιέρωση νομοθετικής πρωτοβουλίας από το λαό».

Για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών, δήλωσε αρνητικός στο να δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζουν άνθρωποι που έχουν ενσωματωθεί πλήρως σε άλλες χώρες και δεν ζουν στην Ελλάδα, ούτε έχουν αίσθηση ή βιώνουν την ελληνική πραγματικότητα και δεν υφίστανται οι ίδιοι τις πολιτικές επιλογές και συνέπειες.

Τι προτείνει το Ποτάμι

Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διευκρινήσεων επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για ένα αναλογικότερο σύστημα μπόνους για το πρώτο κόμμα, σημειώνοντας ότι μία εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι να το παίρνει αν ξεπερνά το 20%.

Θετικός εμφανίστηκε ο κ. Μαυρωτάς για το όριο θητείας των βουλευτών, ενώ για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, τόνισε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει με αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σχολιάζοντας τις προτάσεις για καλή νομοθέτηση, σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να προστεθεί μια παράγραφος στο σχετικό άρθρο ότι «πρέπει να τηρείται» – γιατί όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι δεν τηρείται.

Τι υποστήριξαν οι εισηγητές των κομμάτων

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, υπεραμύνθηκε των προτάσεων του κόμματος του, τονίζοντας ότι θα ενισχύσουν την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας του εκλογικού συστήματος και της λαϊκής κυριαρχίας και θα ισχυροποιήσουν τον έλεγχο που χρειάζεται για να μην εξοβελιστεί η πολιτική. Η πρόταση μας για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα έχει στόχο να καθιερωθεί ένα αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό σύστημα, που θα δομεί ευρύτατες εκπροσωπήσεις και σταθερό σύστημα ισότητας ψήφου» τόνισε.

Για την ψήφο των Ελλήνων εκτός επικράτειας, επεσήμανε ότι «πρέπει να εξειδικευθεί περαιτέρω με τεχνική και ουσιαστική μορφή, ώστε να θεσπιστεί η συνταγματική αυτή δυνατότητα που έχει ταλανίσει πολλές Βουλές. Σχολιάζοντας την άρνηση της ΝΔ στο θέμα της απλής αναλογικής, αντέτεινε ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν εξασφαλίζουν την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα την οποία μπορούν να έχουν και οι πολυκομματικές κυβερνήσεις. «Δεν είναι δικαιολογημένος ο λόγος να μπει ως στοιχείο χαρακτήρα στο σύνταγμα η αδυναμία συνεννόησης», συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εστίασε στα φορολογικά, επενδυτικά και δημοσιονομικά ζητήματα, τονίζοντας ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει οι διατάξεις να μην εμποδίζουν την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον. Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι το θεωρητικό επιχείρημα της απόλυτης ισότητας ψήφου, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «σημαίνει να έχουμε μια εκλογική περιφέρεια και μία λίστα, αλλά τότε πρέπει να νομοθετηθεί η απολύτως απλή αναλογική».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Νίκος Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι η χώρα απέδειξε τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι έχει δημοσιονομική πειθαρχία. «Η δημοσιονομική πειθαρχία ασκείται με την ελεύθερη βούληση των πολιτών δια των κυβερνήσεων τους», σημείωσε.

Για τη ψήφο των Ελλήνων εκτός επικράτειας, τόνισε ότι πρέπει να εξειδικευθεί η ρύθμιση, ώστε να βοηθάει και όχι να απομακρύνει την δημοκρατία. Όπως είπε, «πρέπει να προσέξουμε αν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό διατηρούν κάποιους δεσμούς με τη χώρα, και αν έχουν συμμετοχή στα πράγματα αυτοί που ψηφίζουν και επηρεάζουν με τη ψήφο τους την πολιτική κατάσταση, ή αν δεν υφίστανται τις συνέπειες».

Ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, θα τοποθετηθεί αύριο στην Επιτροπή Αναθεώρησης, η οποία θα συνεχίσει την συζήτηση επί της ίδιας ενότητας των άρθρων.