Μητσοτάκης: Κυβέρνηση φόρων, βαριάς λιτότητας, σκανδάλων και διαπλοκής

Μητσοτάκης: Κυβέρνηση φόρων, βαριάς λιτότητας, σκανδάλων και διαπλοκής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η κυβέρνηση χειροτέρεψε τη ζωή των Ελλήνων

Με επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019 ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταψηφίζουμε όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του προϋπολογισμού, αλλά μέσω αυτού συνολικά την κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, της βαριάς λιτότητας, των σκανδάλων και της διαπλοκής. Της απαράδεκτης κυβέρνησης που χειροτέρεψε τη ζωή των Ελλήνων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ότι αυτοί συμβολίζουν» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε, ότι «ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν 4 χρόνια, αν εσείς κ. Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές, με την συνδρομή του κ. Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «ο κύκλος της κρίσης θα είχε κλείσει πριν από 4 χρόνια, αν εσείς κ. Τσίπρα μαζί με τον κ. Καμμένο δεν προκαλούσατε εκλογές με τη σύμπραξη του κ. Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής». Συνέχισε λέγοντας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι «εμποδίσατε την έξοδο απ’ το 2ο πρόγραμμα, τινάξατε στον αέρα τις προσπάθειες του ελληνικού λαού με ένα 3ο Μνημόνιο και παγιδεύσατε τη χώρα σε ένα νέο κύκλο λιτότητας, ζημιώνοντάς την με πάνω από 100 δισ. ευρώ. Και επειδή ισχυρίζεστε ότι αυτά τα λέμε μόνο εμείς, σας καταθέτω τις δηλώσεις των κ. Ρέγκλινγκ και Βίζερ. Εκείνοι έχουν πει, ότι μας ζημιώσατε με πάνω από 100 δισ. Τους αμφισβητείτε και αυτούς; Το λέω απλά: Θα είχαμε τελειώσει με την κρίση εδώ και 4 χρόνια. Η χώρα πλήρωσε ακριβά την πολιτική σας απάτη, που ονομάσατε αυταπάτη».

Όπως είπε «το 2014 η Ελλάδα είχε ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρήγαγε ήδη πλεονάσματα και όλες οι εκθέσεις προέβλεπαν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% για τα επόμενα χρόνια. Μέσα σε 2,5 χρόνια πήγαμε από ύφεση 9%, σε 0,7% ανάπτυξη. Είχαμε 10% μεταβολή του ΑΕΠ σε 2,5 χρόνια. Όταν εσείς σε 4 χρόνια πήγατε από το 0,7% στο 1,5%, έχοντας προκαλέσει το ίδιο διάστημα ανυπολόγιστη ζημιά στην πραγματική οικονομία». Συνέχισε λέγοντας ότι «το 2014 η χώρα δρομολογούσε μεγάλες επενδύσεις, από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μέχρι το Ελληνικό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ακόμη, ότι «οι φόροι μειώνονταν και προχωρούσαν οι αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου. Το χρέος κρινόταν βιώσιμο κι οι τράπεζες ήταν ισχυρές με κέρδος για το κράτος, με πολλά δισεκατομμύρια καταθέσεις και χωρίς capital controls. Η χώρα θωρακιζόταν με την πιστωτική γραμμή στήριξης κι από τον Μάρτιο του ΄15 ήταν διαθέσιμη και η ποσοτική χαλάρωση, το γνωστό QE. To QE που ο κ. Τσίπρας πρώτα το αρνήθηκε, πρόπερσι το έθεσε ως μέγα στόχο, πέρυσι το είπε "εναλλακτική λύση" και φέτος τι έκανε; Απλώς το έχασε... Κάπου 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ πήραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και η χώρα που το είχε περισσότερο ανάγκη, τι πήρε; Σας ρωτώ: Η Ελλάδα πόσα πήρε; Ούτε ένα ευρώ».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για φορολογική επιδρομή στις τσέπες των Ελλήνων, επισημαίνοντας ότι «διαλύσατε κυρίως την μεσαία τάξη που κρατάει ενωμένη την κοινωνία μας» και συμπλήρωσε ότι «ο κύκλος της παρακμής σας κλείνει, αλλά οι Έλληνες θα σας θυμούνται για πέντε πράγματα, που συμπυκνώνονται σε πέντε λέξεις: Ψέμα. Εξαπατήσατε συνειδητά τους πολίτες. Από την κατάργηση του μνημονίου, με ένα νόμο και ένα άρθρο και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μέχρι το παράλληλο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου του 2015. Και συνεχίζετε και σήμερα να ψεύδεσθε. Φτώχεια. Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους. Από την μείωση των κατώτατων συντάξεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι τις ανασφάλιστες, μερικής και εκ περιτροπής, θέσεις εργασίας των 360 ευρώ. Φόροι. Γονατίσατε τους πολίτες από την υπερφορολόγηση, ιδίως τη μεσαία τάξη. Από την αύξηση όλων των άμεσων φόρων και τη μείωση του αφορολόγητου, μέχρι, τη φοροεπιδρομή στους έμμεσους φόρους, από τα καύσιμα μέχρι τον καφέ. Φόβος. Γεμίσατε ανασφάλεια και βία την καθημερινότητα των πολιτών. Από τις γειτονιές μέχρι τα πανεπιστήμια. Σκάνδαλα. Από τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς στο Θριάσιο, μέχρι το σκάνδαλο της εξαγοράς επιχείρησης στα Σκόπια από τη ΔΕΗ και από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι τη ΔΕΠΑ. Αλήθεια πρώτη λοιπόν. Χάθηκαν 4 πολύτιμα χρόνια. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν μπόρεσε να πάρει το δρόμο της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά βυθίστηκε πιο κάτω από εκεί που ήταν πριν από την λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη, ότι «το 2015 η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής, διχάστηκε σε ένα δημοψήφισμα-παρωδία κι έχασε τις τράπεζές της. Έκτοτε βιώνει έναν ανελέητο βομβαρδισμό περικοπών και φόρων που συντρίβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και υπομένει έναν αναπτυξιακό κι επενδυτικό χειμώνα. Είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έχει υποχωρήσει 10 θέσεις μέσα 4 χρόνια. Το 3ο Μνημόνιο -αυτό που εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε- εξάντλησε την τυπική χρονική του διάρκεια. Προς ανακούφιση των εταίρων, έληξε έτσι και η ευνοϊκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία καλείται πλέον να καλύπτει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές».

«Αντίθετα όμως» πρόσθεσε «παρέμεινε η ενισχυμένη ανά τρίμηνο εποπτεία, που καμία άλλη Μνημονιακή χώρα δεν έχει. Και, μάλιστα, με όρους που συνιστούν ένα άτυπο 4ο Μνημόνιο: Δυσβάσταχτα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060. Κάτι που σημαίνει ασφυκτική λιτότητα για πολλά χρόνια. Διατήρηση των σημερινών φόρων και πρόσθετα μέτρα για το 2019, από αυτά που δεν ξε-ψηφίσατε, κ.Τσίπρα. Όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που αφαιρεί μια πολύτιμη βοήθεια για τους συνταξιούχους. Και αύξηση κατά 15% των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού αυτές θα φορολογούνται ως νέο εισόδημά τους. Και, βέβαια, όλα αυτά με επίσημο ενέχυρο τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Μία πρωτοφανή και προσβλητική διαδικασία που υποθηκεύει όχι μόνο τον πλούτο, αλλά μέχρι και τα μνημεία της χώρας, την ψυχή της πατρίδας μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, ότι «υποδεχόμαστε το 2019 όχι όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία. Αλλά με μια ευάλωτη οικονομία χωρίς διεθνή εμπιστοσύνη. Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. To spread του δεκαετούς ομολόγου είναι στις 420 μονάδες βάσης. Και τα επιτόκια παίρνουν πάλι την ανηφόρα». Ισχυρίστηκε ότι «χάσαμε τα 3 καλύτερα χρόνια της διεθνούς οικονομίας παγιδευμένοι σε μια ιδεοληπτική πολιτική, που από τη μια μαζεύει τα συντρίμμια του πρώτου εξάμηνου του 2015 και από την άλλη υπερφορολογεί λυσσαλέα την πραγματική οικονομία». Υποστήριξε δε, ότι «αν είχαμε ακολουθήσει την πορεία της Πορτογαλίας το ΑΕΠ μας σήμερα θα ήταν στα 217 δισ. Αντ’ αυτού προβλέπεται στα 186 δισ... Υποδεχόμαστε το 2019 με μία κοινωνία, που ύστερα από 29 φόρους, 17 περικοπές συντάξεων και μείωση πραγματικών μισθών κατά 3,5% το 2017, παραμένει φυλακισμένη στην λιτότητα».

Στη υνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιδοματική πολιτική και βόλεμα ημετέρων, λέγοντας ότι «εδώ και 4 χρόνια η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει στο στόχαστρό της κυρίως τη μεσαία τάξη. Χωρίς ενδιαφέρον για την αύξηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος των πολλών. Αλλά με απάθεια απέναντι στη διαρκή συρρίκνωσή του, ώστε να μοιράζει -που και που- σποραδικά επιδόματα στους πολίτες που έχει ήδη προηγουμένως ξεζουμίσει. Από την άλλη πλευρά, τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να διογκώνει το κράτος με μη παραγωγικές θέσεις για να βολεύει τους κομματικούς της πελάτες. Μπορεί όλοι να στενάζουν από τους φόρους και τα χρέη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αυξάνει το κόστος της γραφειοκρατίας. Στα χρόνια της θητείας της αυτή η κυβέρνηση αύξησε το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο κατά 2 δισ. ευρώ. Ξαναζωντανεύει, έτσι, τις αμαρτίες του παλαιοκομματισμού που είχε ξεπεράσει η ίδια η ζωή: τα "δικά μας παιδιά" του παρελθόντος έγιναν τώρα "οι δικοί μας σύντροφοι"».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός αυτός υπηρετεί τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε την αναξιοπιστία και την ανεπάρκειά του. Και πρώτο θύμα είναι οι Δημόσιες Επενδύσεις που ήδη υπολείπονται κατά 1,55 δις και ψαλιδίζονται κατά 550 εκατομμύρια ακόμα το 2019. Οι δημόσιες επενδύσεις, καθηλώνουν το ΑΕΠ, όταν κόβονται. Και αυτό το μίζερο ΑΕΠ συμπιέζεται ακόμα περισσότερο από τα υπερπλεονάσματα. Τέλος, και αυτός ο προϋπολογισμός παραμένει αντίπαλος του πολίτη. Διατηρεί τους 29 φόρους και τις δεκάδες περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ. Πυροβολεί τη μεσαία τάξη. Θέτει εμπόδια στους επενδυτές. Αλλά εξοντώνει και τους πιο αδύναμους. Κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και διαρκώς τους πολλαπλασιάζει, συντρίβοντας τον κορμό της κοινωνίας».

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό είπε «όμοιο με όλους τους προηγούμενους αυτής της κυβέρνησης και με τα ίδια χαρακτηριστικά: Φορολογική αφαίμαξη, διάλυση του κοινωνικού ιστού, μεταρρυθμιστική ατολμία. Αναπαράγει το φαύλο κύκλο της στασιμότητας, της εσωστρέφειας, των χαμηλών προσδοκιών. Χωρίς αναπτυξιακή λογική, βασίζεται σε παραδοχές που μοιάζουν περισσότερο με ευχές, αγνοώντας τι συμβαίνει στο εσωτερικό και στο διεθνές περιβάλλον. Συνεπώς, είναι γνήσιο τέκνο του ΣΥΡΙΖΑ: Αντιαναπτυξιακός, αναποτελεσματικός και άδικος. Πιστός στους στόχους του άτυπου 4ου Μνημονίου, ο Προϋπολογισμός υπηρετεί τα υπέρογκα πλεονάσματα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση. Τα οποία, όμως, δεν θα κατευθύνονται στη χρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών. Δεν θα μοχλεύουν ιδιωτικούς πόρους για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Ούτε, βέβαια, και θα ανακουφίζουν τους πιο αδύναμους. Αυτός, δυστυχώς, είναι ο δρόμος που εισηγείται ο προϋπολογισμός του 2019».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΙ λέγοντας, ότι «είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε, από όταν ήσασταν ακόμα αντιπολίτευση. Οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ, για να καταλήξουν σε βόμβες. Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία μας σε διαφορετικές απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να την φιμώσουν με βία».