Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να χάσει ευρωπαϊκούς πόρους

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να χάσει ευρωπαϊκούς πόρους

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ηγεσία, ότι δεν έχει την τόλμη και τη συνοχή

Την εκτίμησή του ότι «η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη και τη συνοχή» εξέφρασε ο -πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit, το πολυετές πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Όπως είπε «αυτές τις δύο ημέρες είχαμε μία πολύ δύσκολη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για τα θέματα της ΕΕ... Συζητήσαμε το πολυετές πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, καθώς επίσης και για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Δυστυχώς σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα που συζητήσαμε αυτές τις δύο ημέρες αποφάσεις δεν πήραμε». Τόνισε δε, ότι «για άλλη μα φορά αποδεικνύεται, ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη και τη συνοχή», σημειώνοντας ότι «εκτός του Brexit, στα άλλα τρία κρίσιμα ζητήματα υπάρχει ο κίνδυνος, οι αποφάσεις να μετατεθούν στις καλένδες».

«Κατά την άποψή μου» συνέχισε «αυτό είναι σκοπιμότητα από τις δυνάμεις, που επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης, ότι κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη τα προβλήματα της» και συμπλήρωσε ότι «θεωρούν ότι θα είναι πιο ενισχυμένες μετά τις ευρωεκλογές, αφού σε πολλές χώρες επικρατεί ένας αέρας ακροδεξιάς». Ο πρωθυπουργός υποστήιξε, ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε την εφευρετικότητα, να βρούμε πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες μας, ενδεχομένως επιβαρύνοντας τις συναλλαγές ή τις μεγάλες επιχειρήσεις του διαδικτύου. Υπάρχει ατολμία, καθώς προτείνεται η μείωση 10% όσον αφορά τις δαπάνες συνοχής και 15% για τις αγροτικές δαπάνες. Δεν μπορεί η πολιτική να ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και να τους δίνει λιγότερα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, ότι η ελληνική πλευρά εξέφρασε την αντίθεση της «για την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης από το 20% στο 30%», μιλώντας για «επανακρατικοποίηση της αγροτικής πολιτικής, που πλήττει ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου», αποδίδοντας την ευθύνη σε συμφωνίες που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπε «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας επιπλέον αδικίας. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πόρους, χώρες σαν την Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν πόρους, ενώ χώρες τις οποίες τις προσπέρασε η κρίση, παίρνουν περισσότερα».

Αναφερόμενος στο Brexit είπε, ότι «οι 27 δεν μπορούν να λύσουν στις Βρυξέλλες το πολιτικό αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο». Συμπλήρωσε ότι «εναπόκειται στο Βρετανικό Κοινοβούλιο να τοποθετηθεί στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί» και κατέληξε λέγοντας ότι «ξεκαθαρίσαμε, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε το νομικό σκέλος της συμφωνίας».