Σε υψηλούς τόνους και σήμερα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σε υψηλούς τόνους και σήμερα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019. Όπως χθες, έτσι και σήμερα, έχουν ανέβει οι τόνοι τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση. Να παρουσιάσει αναλυτικά το ποσό που θα διέθετε ως κυβέρνηση για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, κάλεσε τη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Αν ο υπουργός Οικονομικών έχει την εντύπωση ότι εδώ πρόκειται για ένα είδος φροντιστηρίου στο οποίο μπορεί να ρωτάει τον καθένα ομιλητή, "τον 3ο μήνα του 4ου χρόνου της 5ης διακυβέρνησης της ΝΔ, πόσα χρήματα θα πάρετε από τον ΦΠΑ και πόσα θα χαλάσετε για τις συντάξεις, και πες μου αμέσως τώρα" αυτό δεν συνιστά σοβαρότητα. Υπάρχει συνολική πρόταση η οποία έχει κατατεθεί» απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

«Πόσο θα ήταν το ποσό που θα θέλατε να ξοδέψετε το 2019;»

«Κάνω μια ερώτηση για 2η φορά. Πόσο θα ήταν το ποσό που θα θέλατε να ξοδέψετε το 2019;», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Ο κ. Σταϊκούρας μου απάντησε ότι μπορώ να βρω τις απαντήσεις γιατί είναι δημοσιευμένες οι θέσεις της ΝΔ. Θέλω να ακούσω την απάντηση στη Βουλή για να μπορώ να κάνω και την ομιλία μου. Να μην μου λέτε μετά ότι βρήκα τον λάθος αριθμό. Ρωτάω, νομίζω, ευγενικά. Το 2019 πόσο νομίζετε ότι θα έπρεπε να ξοδέψουμε πάνω από τα 920 εκατομμύρια που έχουμε προβλέψει να ξοδέψουμε εμείς. Νομίζω είναι μια εύλογη ερώτηση, όταν έχουμε αντιπαράθεση για τον δικό μας προϋπολογισμό. Να ξέρουμε, ξοδεύουμε λίγα; Ξοδεύουμε πολλά; Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Δεν νομίζω ότι ζητάω πολλά» είπε, απευθυνόμενος στη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε απαντήσεις από τη ΝΔ και για τα αντίμετρα. «Λέγατε ή δε λέγατε το 2017 το καλοκαίρι και το 2017 το φθινόπωρο ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα; Ότι είναι φαντασιώσεις; Το λέγατε ή δεν το λέγατε; Λέω ψέματα; Και εσείς και το ΠΑΣΟΚ δεν λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα; Και πάλι λέτε που πήγανε τα αντίμετρα. Εγώ λοιπόν σας λέω ότι εμείς τα αντίμετρα θα τα κάνουμε σε τέσσερα χρόνια, αντί για δύο χρόνια, και δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις. Μήπως εσείς θέλετε να μειώσουμε τις συντάξεις για να υλοποιήσουμε τα αντίμετρα σε δύο χρόνια; Μπορούμε να έχουμε απάντηση; Αν εσείς ήσασταν κυβέρνηση, μπορώ να έχω ξεκάθαρη απάντηση; Θα μειώνονταν ή δεν θα μειώνονταν οι συντάξεις».

«Υπάρχει συνολική πρόταση η οποία έχει κατατεθεί»

«Αν ο υπουργός Οικονομικών έχει την εντύπωση ότι εδώ πρόκειται για ένα είδος φροντιστηρίου στο οποίο μπορεί να ρωτάει τον καθένα ομιλητή, "τον 3ο μήνα του 4ου χρόνου της 5ης διακυβέρνησης της ΝΔ, πόσα χρήματα θα πάρετε από τον ΦΠΑ και πόσα θα χαλάσετε για τις συντάξεις, και πες μου αμέσως τώρα" αυτό δεν συνιστά σοβαρότητα. Υπάρχει συνολική πρόταση η οποία έχει κατατεθεί» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σημείωσε όμως ότι ο κ. Τσακαλώτος θα λάβει απαντήσεις.

«Μας ρωτήσατε τι θα κάνουμε με τις συντάξεις. Τι να σας απαντήσουμε; Εμείς έχουμε απαντήσει με τον πιο αρμόδιο τρόπο. Καταθέσαμε τροπολογία για τη μη μείωση των συντάξεων. Κατά συνέπεια η δική μας θέση ήταν η μη μείωση των συντάξεων» είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Μας εγκαλείτε για την ευθεία ερώτηση του κ. Χατζηδάκη στον κ. Μοσκοβισί ο οποίος μας είπε "πες μας εσύ τι άποψη έχεις για να σου απαντήσουμε κι εμείς". Η τοποθέτησή μας απέναντι στον ελληνικό λαό όμως ήταν σαφέστατη με την κατάθεση συγκεκριμένης τροπολογίας την οποία εσείς καταψηφίσατε».

«Έρχονται μέτρα ανακούφισης»

Μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και ανακούφισης των οφειλετών τους επόμενους μήνες, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. «Στον ελληνικό λαό οφείλουμε και δεν έχουμε εξοφλήσει την οφειλή μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος αναφερόμενος στους πολίτες που γονάτισαν από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σύμφωνα με όσα είπε έρχονται διευκολύνσεις διότι το 97% των οφειλετών δημιουργήθηκε πριν από το 2015 και «στέναξε» από την κρίση.

«Τι ακριβώς προσάπτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους ηγέτες της ΕΕ; Ότι συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να υποκλέψει την ψήφο του ελληνικού λαού και να ξαναγίνει κυβέρνηση;» είπε ο υφυπουργός Εργασίας σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι στο πλαίσιο συναλλαγής. «Ο φόβος σας ο μεγάλος είναι ότι θα χάσετε και αυτές τις εκλογές διότι εμείς ό,τι είπαμε το κάναμε και αυτό δεν μπορείτε να το αντικρούσετε με επιχειρήματα λογικά, επικαλείστε μια όψιμη παροχολογία ενόψει εκλογών που θα γίνουν κανονικά τον Οκτώβρη του 2019» είπε ο κ. Πετρόπουλος και σχολίασε σκωπτικά ότι «κανονικά η Ελλάδα βρίσκεται σε εκλογές από τότε που αναδείχθηκε αυτή η κυβέρνηση».

«Στον ελληνικό λαό οφείλουμε και δεν έχουμε εξοφλήσει την οφειλή μας. Διότι ο λαός στέγνωσε, γονάτισε τα προηγούμενα χρόνια της δικής σας καταστροφής», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και απευθύνθηκε στη ΝΔ: «Κύριε Δένδια δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς που στον νόμο Δένδια μπήκαν μόνο τρεις επιχειρήσεις. Εσείς που στηρίζετε, όπως λέτε, την επιχειρηματικότητα, μόλις τρεις επιχειρήσεις καταφέρετε να βάλετε στη διαδικασία του νόμου Δένδια. Εμείς όμως αδιάλειπτα συνεχίζουμε να βρίσκουμε μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, μέτρα ανακούφισης των οφειλετών. Συνεχώς κάνουμε ρυθμίσεις και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Και στο πρώτο τρίμηνο και στο πρώτο τετράμηνο και στους επόμενους μήνες-μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία μας- θα παίρνουμε μέτρα για την ελάφρυνση των οφειλετών που στέναξαν. Το 97% των οφειλετών δημιουργήθηκαν προ του 2015 εξαιτίας των δικών σας πολιτικών».

Οφείλετε να δείτε τι είναι αυτό που μας διδάσκει το παρελθόν για να μην επαναληφθεί στο μέλλον, είπε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ. «Τι είναι αυτό που προτείνετε, ως κάτι διαφορετικό, που θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνησή μας στην περίοδο της δικής της διακυβέρνησης; Διότι τα δικά μας προγράμματα και οι προϋπολογισμοί που καταθέσαμε, εκπληρώθηκαν στο ακέραιο. Και αυτός είναι ένας απολογισμός τιμής για την κυβέρνησή μας. Όλες οι προβλέψεις μας πέτυχαν, κάθε προϋπολογισμός που καταθέσαμε τηρήθηκε στο ακέραιο» είπε ο υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι επιβεβαιώθηκαν και οι προβλέψεις για τα πλεονάσματα με συνέπεια να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Ο κ. Πετρόπουλος σχολίασε και τις επικρίσεις της ΝΔ για τις περικοπές που έγιναν από τη σημερινή κυβέρνηση. «Είναι όλες μα όλες αποτέλεσμα πολιτικών που εσείς είχατε ήδη προαναγγείλει. Υπάρχουν διατάξεις που εσείς είχατε ήδη προαναγγείλει. Υπάρχουν διατάξεις που εσείς είχατε ήδη ψηφίσει και βαφτίσατε περικοπή την εισφορά για τις συντάξεις που αυξήθηκε κατά μισή εκατοστιαία μονάδα από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο και κατά μισή και για τον εργαζόμενο, το οποίο θα πάρει στη σύνταξή του» επεσήμανε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε ότι αν τυχόν έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα καταρρεύσουν οι συντάξεις.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον υφυπουργό να εξηγήσει γιατί σύμφωνα με έκθεση από το ΚΕΑΟ «τριπλασιάστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και εξαπλασιάστηκαν οι οφειλέτες».

«Τους λόγους τους εξηγεί η ίδια η έκθεση του ΚΕΑΟ. Η ενοποίηση των επιμέρους ασφαλιστικών φορέων συγκέντρωσε και τις οφειλές. Δυστυχώς είναι ακόμα αρκετές οφειλές εκτός ΚΕΑΟ. Ο ΟΑΕΕ για παράδειγμα έχει οφειλές που εξοφλούνται στο παλιό σύστημα για παράδειγμα. Δεν αυξήθηκαν συνεπώς οι οφειλέτες, σωρεύτηκαν οι υπάρχοντες μέσα στο ΚΕΑΟ και λείπουν αρκετοί ακόμη. Αλλά από υπάρχοντες οφειλέτες όχι επειδή δημιουργήθηκαν από τη δικιά μας πολιτική», απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...