Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Συμφωνία των Πρεσπών

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Συμφωνία των Πρεσπών

Τι συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα, συζητήθηκαν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Οι αιτήσεις φέρουν τις υπογραφές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια), της Κίνησης Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου αλλά και ενός δικηγόρου.

Οι συνήγοροι των Σωματείων ζήτησαν την ακύρωση της επίμαχης συμφωνίας υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από την Βουλή γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα ενώ υπογράμμισαν ότι έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόρου του δημοσίου υποστήριξαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.