Τσίπρας: Διαρκής ο ελληνορωσικός διάλογος παρά τις γεωπολιτικές διαφορές

Τσίπρας: Διαρκής ο ελληνορωσικός διάλογος παρά τις γεωπολιτικές διαφορές

Ενεργειακά θέματα, Σκοπιανό, Κυπριακό και τουρισμός κυριάρχησαν στη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο

«Tο σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο των ελληνορωσικών σχέσεων μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της». «Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Καίριας σημασίας για την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών

«Συνομιλήσαμε, ασφαλώς και για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια περιοχή της οποίας η σταθερότητα και η ανάπτυξη έχει καίρια σημασία για εμάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Πούτιν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς «ιδιαίτερα στο ευαίσθητο θέμα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας. Και γιατί για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό είναι καίριας σημασίας ζήτημα η γειτονική χώρα να μην έχει ως συνταγματική ονομασία τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας"».

«Γιατί για μας» τόνισε, «τόσο το όνομα αυτό όσο και η ιστορία που εκπέμπει και που κουβαλά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς», είπε και σημείωσε: Γι' αυτό πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μία δίκαιη βάση το πρόβλημα που για χρόνια παραμένει άλυτο και βέβαια πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και πιθανών διενέξεων στο μέλλον που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή».

Σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με Ρωσία

Εκτενώς συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με την Ρωσία και ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να τονίσει ξανά «τη σημασία που έχει ο διάλογος, ειδικά όταν διαφωνούμε και ειδικά αυτήν την περίοδο σε σχέση με το πολύτιμο, υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών και πυρηνικών». «Όπως άλλωστε είχε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου. Ο διάλογος ήταν πάντοτε πολύτιμο εργαλείο για να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές και να προλαβαίνουμε κλιμάκωση επικίνδυνη στο μέλλον», πρόσθεσε.

Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα. «Εμείς έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί στη Μαριούπολη κατοικούν πάνω από 130.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες και βεβαίως θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για την αναλυτική ενημέρωση που μου παρείχε», είπε. Ανακοίνωσε ότι πέραν των συμφωνιών που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και τη χθεσινή συνεδρίαση της 11ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, συνομίλησαν για μια σειρά από συνεργασίες σε πολλούς τομείς αλλά και για ρωσικές επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας. «Συμφωνήσαμε σε τρόπους προώθησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία- κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα» όπως είπε.

Ανακοίνωσε δε την επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και τη σύσταση επίτιμου προξενείου της στο Ναύπλιο «που θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων μας». Τέλος, συμφώνησαν το 2019 να είναι έτος πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με στόχο την τόνωση πρωτοβουλιών όπως οι αμοιβαίες μεταφράσεις βιβλίων, η διδασκαλία γλώσσας και λογοτεχνίας σε πανεπιστήμια και άλλες σημαντικές ανταλλαγές.

Ο ενεργειακός χάρτης στην νοτιοανατολική Ευρώπη

Οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν συζήτησαν για τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ευρώπη με την κατασκευή του αγωγού NordStream και τον εκσυγχρονισμό του Ουκρανικού αγωγού, αλλά και τις δυνατότητες προώθησης του αγωγού Turkish Stream, μέσω της Τουρκίας προς την Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Ένα έργο που -σε συνδυασμό με άλλους υπό διαμόρφωση αγωγούς- αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Να μην υπάρξει αποκλεισμός κάποιων διόδων μεταφοράς ενέργειας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός κάποιων διόδων μεταφοράς ενέργειας. «Υπάρχουν εντός της Ε.Ε δύο μέτρα και δύο σταθμά κυρίως όταν προωθεί τον North 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ε.Ε. δια μέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας». Πρόσθεσε ότι «εκεί με την Ιταλία κρατάμε μια σταθερή στάση εντός της Ε.Ε και θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Επισήμανε ότι «εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει στην κατασκευή, περίπου στο 80%, του TAP, ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα θεωρώ κι εγώ ότι μια βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρώσικο φυσικό αέριο και αυτό πιστεύω ότι είναι προς όφελος και της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή», ανέφερε.

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου

«Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

Η Ελλάδα αξιόπιστη σύμμαχος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας

«Τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου στη Μόσχα του ΑΠΕ, αν η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις. «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο "γέφυρας" ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές «να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας».

Η υπόθεση της απέλασης διπλωματών έχει λήξει

Στο ερώτημα Ρωσίδας δημοσιογράφου για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την πατρίδα μας, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν, ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών. «Φράση που αποδεικνύεται» συνέχισε «από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ, που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ».

«Από την άλλη όμως», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα» -δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά- «που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά». «Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα «η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία».

Πούτιν: Να εμβαθύνουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε όλους τους κλάδους

«Επίκαιρη» χαρακτήρισε εισαγωγικά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι «μας ενώνουν πολλές προοπτικές». Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνως διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους κλάδους, υπογραμμίζοντας τις συμφωνίες που υπογράφηκαν. Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε, ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια και ότι φέτος αυξήθηκε περαιτέρω κατά 11%. Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον, όπως η ενέργεια, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Ο κ. Πούτιν μίλησε και για «σημαντικές επενδύσεις» και για «διεύρυνση των απευθείας επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών». Χαρακτήρισε σημαντικό κλάδο τον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι πάνω από 50% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία. «Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες», υπογράμμισε ακόμη.

Για τον τουρισμό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Έκανε δε λόγο για συμφωνία, να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του τουρισμού «ώστε και η Ρωσία να έχει περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα».

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί, όπως είπε, μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Σε ερώτηση από Ρωσίδα δημοσιογράφο, για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ο κ. Πούτιν τόνισε, ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε ακόμη χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας.

1
σχόλιο
  1. avatar LUCI666FER

    I ELADA NA KRATISI STO MINIMUM TIS DIMERIS SHESIS ME TIN ROSIA.I ROSIA MIA HORA POU POTE DN MPORIS OUTE PREPI NA EMPISTEUESE.
    MONOS ALTHINOS KE PANTOTINOS FILOS KE EGGIITIS GIA TIN MIKRI MAS HORA I MONADIKI IPERDINAMI KE DIMOKRATIA,INOMENES POLITIES AMERIKS.OLOI OI ELINES LEME:
    LONG LIVE THE 🇺🇸 USA.!
    GOD BLESS AMRICA!

Παρακαλούμε περιμένετε ...