«Ο σεβασμός στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο προϋπόθεση για την ένταξη χωρών στην ΕΕ»

«Ο σεβασμός στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο προϋπόθεση για την ένταξη χωρών στην ΕΕ»

«Κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τα σύνορα και το έδαφος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έδαφος και σύνορα της ίδιας της ΕΕ» τόνισε ο ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλος

Υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών της Βαλκανικής που τρέφουν πραγματικά ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσβλέπουν ειλικρινώς στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, σεβόμενες το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του Σλοβένου ομολόγου του κ. Μπόρουτ Πάχορ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, αυτό ισχύει κατ' εξοχήν για τις φίλες χώρες της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και πρόσθεσε ότι η θέση μας αυτή απορρέει από το ότι για εμάς είναι δεδομένο πως μία σταθερή και ευημερεύουσα Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη αποβαίνει προς όφελος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξής τους, είναι ο σεβασμός:

Πρώτον, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, στο οποίο αυτονόητα συμπεριλαμβάνεται και το Δίκαιο της Θάλασσας, είτε κατά το κείμενο της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, είτε με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, για όσες χώρες δεν έχουν προσχωρήσει σε αυτήν.

Και, δεύτερον, του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου, συνακόλουθα δε και του εξ' αυτού απορρέοντος Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. «Και εδώ επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε ότι, κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τα σύνορα και το έδαφος των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έδαφος και σύνορα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης- a fortiori δε οιασδήποτε μορφή επιβουλή- απ' οπουδήποτε και αν προέρχεται, προσβάλει ευθέως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και καθιστά, και μόνον εξ' αυτού, απαγορευτική κάθε πτυχή ουσιαστικής ενταξιακής διαδικασίας» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδα και Σλοβενίας, επισήμανε ότι η χώρα μας, έχει αποδείξει, εμπράκτως και πολλαπλώς, τα αισθήματα φιλίας που τρέφει για τον Λαό της Σλοβενίας και υπενθύμισε ότι «πριν απ' όλα στηρίξαμε, και δη ανεπιφυλάκτως, την δημιουργία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας. Και, στην συνέχεια, υπήρξαμε ειλικρινείς αρωγοί και συμπαραστάτες κατά την ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην συμπόρευση των δυο χωρών, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι ως συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι εργαζόμαστε, με υποδειγματική συνέπεια, προς την κατεύθυνση της επίτευξης του τελικού στόχου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

«Ήτοι της τελικής του ενοποίησης με μία μορφή ομοσπονδίας, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και του πλήρους σεβασμού και της υπεράσπισης, έναντι πάντων, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπενθυμίζω δε, για πολλοστή φορά, ότι η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος συνιστά θεμελιώδη στόχο, ο οποίος αφορά όχι μόνο τους Λαούς και τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Και τούτο διότι ουδείς μπορεί ν' αγνοεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να διαδραματίσει τον δικό της πλανητικό ρόλο, ο οποίος συνίσταται στην υπεράσπιση αρχών και αξιών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι ιδίως οι αρχές και οι αξίες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, μ' έμφαση στην πτυχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σχετικά με την πρόκληση των προσεχών Ευρωεκλογών, τόνισε την ανάγκη της αποτελεσματικής και έγκαιρης αντιμετώπισης όλων εκείνων των μορφωμάτων λαϊκισμού -που αγγίζουν τα όρια του φασισμού και του νεοναζισμού- τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, αποβλέποντας στην κατεδάφισή του. Όπως σημείωσε «Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος οφείλουμε -και μάλιστα το συντομότερο δυνατό για να μην είναι αργά- ν' αλλάξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις πολιτικές εκείνες, που «δίνουν τροφή» στην γέννηση και στην γιγάντωση των μορφωμάτων αυτών. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για οικονομικές πολιτικές ανώφελης και αδιέξοδης λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν ραγδαίως τις κοινωνικές ανισότητες και πλήττουν ευθέως τον πυλώνα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και, επέκεινα, του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου».

Παρακαλούμε περιμένετε ...