Συνάντηση με Τσαβούλογλου για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Συνάντηση με Τσαβούλογλου για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Θα προετοιμαστεί στην αυριανή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Η πραγματοποίηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι συχνές οι επαφές μεταξύ των δύο αρχηγών και για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, που θα αποτρέψουν δυσάρεστη κλιμάκωση, ακόμα και ένα ατύχημα στο Αιγαίο και γιατί θεωρούμε, ότι πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος» εξήγησε. Παράλληλα, επεσήμανε πως «εργαζόμαστε ώστε η συνάντηση αυτή να γίνει με όρους τέτοιους που θα επιτρέψουν να είναι παραγωγική». Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας, είπε ότι υπάρχει και δεν πρόκειται να πάει πολύ αργότερα από το άμεσο μέλλον. Σημείωσε πως «δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά επιδιώκουμε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα».

Μιλώντας για την αυριανή συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα έχει χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και επίσης θα εξετάσει ανοικτά θέματα «που έχουμε, που πιστεύουμε εμείς ότι μπορούν να προωθηθούν μέσω του διαλόγου και όχι μέσω μονομερών ενεργειών που αντανακλούν μια πολιτική αναθεωρητισμού του διεθνούς δικαίου».

Εστιάζοντας στα θέματα που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συζητήσει με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως ένα από τα πάγια ζητήματα που επιδιώκονται είναι να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις που έχουν διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό είναι κρίσιμο, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «γιατί η δική μας αντίληψη για την προώθηση των θεμάτων αυτών είναι μέσω του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και γιατί θεωρούμε ότι η διαρκής διατήρηση καθεστώτος έντασης στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον των διμερών μας σχέσεων».

Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της προηγούμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, κατέστησε σαφές πως «δεν περιμέναμε μαγικές λύσεις ούτε περιμένουμε τώρα, αλλά θέλουμε να εκτονώνουμε τις εντάσεις και να δημιουργούμε τους διαύλους επικοινωνίας που θα επιτρέψουν κάποια στιγμή να πλησιάσουμε στη λύση».

Στη διήμερη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Κατρούγκαλος

Στο επίκεντρο της αυριανής, πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και τη Γεωργία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα που άπτονται της Διατλαντικής Σχέσης. Στο δείπνο εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στον Νότο της Συμμαχίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ θα συζητηθεί και η νατοϊκή υποστήριξη στη Λιβύη, όπως γίνεται γνωστό από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Πάγια η θέση υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό

Η πάγια θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπογράμμισε πως αυτή παραμένει η θέση μας, «γιατί ανταποκρίνεται τόσο στις προδιαγραφές του διεθνούς δικαίου που έχουν θέσει οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και στα εθνικά μας συμφέροντα».

Σε ερώτηση για τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως ισχύει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι πρόκειται να έλθει σχετικός νόμος στην ελληνική Βουλή εφόσον προηγηθεί σχετική συζήτηση και ενημέρωση του πολιτικού κόσμου της χώρας. Σημείωσε μάλιστα πως εξακολουθεί να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, με εκκίνηση από το Ιόνιο.