Καμμένος: Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καμιά συνεργασία με την Τουρκία

Καμμένος: Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καμιά συνεργασία με την Τουρκία

Στην Ελλάδα το κινητό στρατηγείο επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων του ευρωστρατού

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε! Επιβάλλεται να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη και με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να στέλνουμε καθημερινά το μήνυμα ότι η εθνική μας κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ότι δεν παραχωρείται ούτε ένα χιλιοστό της πατρίδας μας», προτρέπει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου και φέτος περιλαμβάνει την Ημέρα Απόστρατου Βετεράνου.

«Η Ελλάδα διαχρονικά προωθεί την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας, στην περιοχή μας και ευρύτερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου που επικρατεί αστάθεια. Δυστυχώς, όμως, τις αρχές αυτές δεν τις ενστερνίζονται όλες οι χώρες της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει προσπάθεια αμφισβήτησης των διεθνώς κατοχυρωμένων εθνικών μας δικαιωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα» αναφέρει ο κ. Καμμένος και προσθέτει: «Γι' αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε! Επιβάλλεται να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη και με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να στέλνουμε καθημερινά το μήνυμα ότι η εθνική μας κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ότι δεν παραχωρείται ούτε ένα χιλιοστό της πατρίδας μας».

Παράλληλα ο Υπουργός στο πλαίσιο της συμμετοχής του χθες στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε αμυντικά θέματα με τρίτα κράτη τα οποία απειλούν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και έχουν θέσει casus belli έναντι κράτους μέλους της Ένωσης, όπως είναι η Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της Συνόδου συζητήθηκαν τα θέματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), όπου προστέθηκαν 17 νέα προγράμματα, εκ των οποίων τα τρία είναι ελληνικά:

  • Εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών στα ελικόπτερα,
  • Κοινή σχολή πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Κινητό στρατηγείο επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ανανέωσης και διεύρυνσης της εντολής της επιχείρησης «Σοφία» στην κεντρική Μεσόγειο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί πρόσθετους πρόσφυγες, καθότι η χώρα μας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ενώ είναι τέταρτη κατά σειρά μεταξύ των κρατών μελών σε απόλυτους αριθμούς και ως εκ τούτου ενέκρινε την ανανέωση της αποστολής, όχι όμως τη διεύρυνση της εντολής της.