Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για άρθρο 16 και Εκκλησία

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για άρθρο 16 και Εκκλησία

Υψηλοί τόνοι και αλληλοκατηγορίες για κομματικές σκοπιμότητες

Σε υψηλούς τόνους αντιπαρατέθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στις δευτερολογίες τους για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για την πρόταση σχετικά με τα δημοψηφίσματα, διερωτήθηκε «εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κύριε Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;» και τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ότι «μάλλον απομακρύνεστε κύριε Μητσοτάκη από την ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».

Αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας και το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ότι «λέτε και ξαναλέτε, ότι τα Πανεπιστήμια είναι σε μια κατάσταση ανομίας. Ακόμα και να το δεχθούμε αυτό, εξηγείστε μου πως η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα βοηθήσει σ' αυτό». «Αυτό που θα επιφέρει η πρότασή σας, είναι τα δημόσια πανεπιστήμια να υποβαθμιστούν και να μπορεί να έχει δυνατότητα εκπαίδευσης, μόνο όποιος έχει ισχυρούς γονείς» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε, ότι «όσο είμαστε εμείς εδώ, δεν θα επιτρέψουμε παιδεία, άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους. Όλοι οι Ελληνες θα είναι ίσοι στο υπέρτατο αγαθό της γνώσης».

Για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε, πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση, με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ. «Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στη 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον ρώτησε «τι λέτε όμως στους κληρικούς, που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι, ποιος θα είναι ο εργοδότης τους, ποια θα είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους. Επειδή θέλετε να βολέψετε 10.000 κολλητούς και φίλους στο Δημόσιο λέτε στους κληρικούς να κάνουν στην άκρη».

Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων απάντησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τι σαχλαμάρες είναι αυτά που λέτε;». Συνέχισε, πάντα αναφερόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό και επιλέγουν να πληρώσουν, αυτά είναι παιδιά της μεσαίας τάξης που τους στερείτε τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην χώρα τους και στην Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δημαγωγεί «για θέματα που υπερβαίνουν την τρέχουσα αντιπαράθεση». «Επειδή κάποιος σας τράβηξε το αυτί και προκειμένου να ψαρέψετε λίγους ψήφους κληρικών, αλλάξατε την άποψή σας, όπως και για κάποιους ψήφους ακροδεξιών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Καταλήγοντας είπε, ότι «αυτό το οποίο θέλετε, είναι να προχωρήσετε σε μια ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση, γι' αυτό προτείνετε κάτι πρωτοφανές και όχι να προχωρήσουμε με βάση την μέγιστη συναίνεση όπου μπορούμε».