Το πάγωμα των μειώσεων στις συντάξεις «θίγει» ο Τσίπρας στον Όλαφ Σολτς

Το πάγωμα των μειώσεων στις συντάξεις «θίγει» ο Τσίπρας στον Όλαφ Σολτς

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD)

Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, και καταλύτη (όπως και ο προκάτοχός του, Σόιμπλε) στις αποφάσεις του Eurogroup έχει ο Αλέξης Τσίπρας, στο Βερολίνο όπου βρίσκεται.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει, έστω και με σύντομη αναφορά, στο Γερμανό ΥΠΟΙΚ το θέμα του παγώματος των μειώσεων στις συντάξεις στην Ελλάδα, για το οποίο εκκρεμεί μια σημαντική – και για την ίδια την ελληνική κυβέρνηση- απόφαση στο Eurogroup μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σολτς αναμένεται να αναφερθούν και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει το μήνυμα ότι είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου και με βάση τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επισημάνει την ανάγκη να τεθούν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, της προστασίας της εργασίας, της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα υπογραμμίσει πως μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση, αλλά, όμως, θα σημειώσει πως πέραν αυτών χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών.

Ως ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναμένεται να αναφέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία θα πει ότι είναι ιστορική και αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.

FAZ: Με πρόταση για επιδοτούμενη άνευ αποδοχών άδεια και τον Αλέξη Τσίπρα, το SPD προς νέα επιτυχία

«Με πρόταση για επιδοτούμενη άνευ αποδοχών άδεια και τον Αλέξη Τσίπρα, το SPD προς νέα επιτυχία» τιτλοφορεί η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung το ρεπορτάζ της για το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κομματος που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βερολίνο, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Το SPD θέλει να διδαχθεί από τις ήττες του» τονίζει η γερμανική εφημερίδα και αναφέρεται στους στόχους και τις εργασίες του συνεδρίου.

«Το πρόγραμμα εγκαινιάζεται με τολμηρές προοπτικές. Ήδη με την έναρξή του υπάρχει μία ανοικτή συνεδρίαση υπό τον τίτλο "Αριστερά και επιτυχημένα -Αντόνιο Κόστα, Ανδρέα Νάλες, Αλέξης Τσίπρας". Ο Κόστα είναι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το κόμμα του "Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς" στην Ελλάδα εκτόπισε από την εξουσία το αδελφό κόμμα του SPD, ΠΑΣΟΚ» γράφει η FAZ.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, ήταν ήδη ορατή εδώ και καιρό, και για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, η ανάγκη για «απελευθέρωση» του SPD από τις μεταρρυθμίσεις του πλαισίου κοινωνικών προστασίας και παροχών Hartz IV και το πρόγραμμα πολιτικής του σοσιαλδημοκράτη πρώην Καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Aτζέντα 2010. Ωστόσο, η πίεση που προκάλεσαν τα εκλογικά αποτελέσματα του Οκτωβρίου στη Βαυαρία οδήγησαν την νυν επικεφαλής του, Ανδρέα Νάλες, να κηρύξει μία φυγή προς τα εμπρός για το κόμμα και να ανακοινώσει μία νέα ατζέντα, ένα σχέδιο για το «Κοινωνικό κράτος του 2025».

Παρά ταύτα, προσθέτει, οι παραπάνω κινήσεις δεν οδήγησαν το κόμμα σε ανάκαμψη, όπως σύντομα διαφάνηκε με τα αρνητικά αποτελέσματα και στο κρατίδιο της Έσσης. Σε μία προσπάθεια της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών για καλύτερη αποσαφήνιση των μηνυμάτων και της ανακατεύθυνσης του κόμματος, εντάσσεται κατά τη FAZ και η διοργάνωση Debattencamp που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο. Όπως επισημαίνεται, μέσω αυτής, το κόμμα θέλει να επιδείξει ανοικτότητα και να προτείνει όχι ήδη έτοιμες λύσεις στα μεγάλα δημόσια ζητήματα πολιτικής.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι με το σύνθημα «Όρεξη για το αύριο», αυτή η ευρείας έκτασης εκδήλωση αποτελεί μία νέου είδους διοργάνωση πολιτικού διαλόγου και δημόσιας διαβούλευσης, που εκτιμάται από τους διοργανωτές ότι θα κομίσει «συζητήσεις με πάθος, καθαρές θέσεις, νέα ορμή». Σε διαφορετική κατεύθυνση από ό,τι συνήθως, τα συμμετέχοντα στελέχη του SPD δεν θα επιδοθούν σε μία μεταξύ τους συζήτηση, αλλά θα διευρύνουν τους πολιτικούς τους ορίζοντες μέσω της ανταλλαγής απόψεων με ένα πολυσυλλεκτικό πλήθος συμμετεχόντων, που θα καλύψουν με τις συζητήσεις τους ένα πολύ μεγάλο εύρος θεματικών πολιτικής, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.