Στο Βαρθολομαίο στο Φανάρι ο Γαβρόγλου για τις εξελίξεις στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Στο Βαρθολομαίο στο Φανάρι ο Γαβρόγλου για τις εξελίξεις στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Στις 11 σήμερα το πρωί θα συναντηθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και τη συμφωνία για το ταμείο εκκλησιαστικής περιουσίας που συμφωνήθηκε στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφορικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα σημείωσαν ότι όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τις θέσει υπ όψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ' αυτών.

Ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας από Δημόσιο και Εκκλησία

Στην δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που θα διοικείται από το Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος, συμφώνησαν κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος, κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για τη νέα σχέση Κράτους-Εκκλησίας στο πλαίσιο της συνταγματικής Αναθεώρησης.

Στις προβλέψεις του Κοινού Ανακοινωθέντος Εκκλησίας-Πολιτείας, το οποίο διάβασε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας». «Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παρακαλούμε περιμένετε ...