«Θα μειώσουμε άμεσα τη φορολόγηση στον τουρισμό»

«Θα μειώσουμε άμεσα τη φορολόγηση στον τουρισμό»

Όπως διευκρίνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κόνσολας, άμεσα θα μειωθούν ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% με μια μεσοσταθμιστική αναφορά στο 11% σε όλο το τουριστικό πακέτο

Με ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και επεξεργασμένο από το οικονομικό της επιτελείο, η Νέα Δημοκρατία εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών, που σχετίζονται με το τουριστικό πακέτο, τόνισε ο τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κόνσολας, άμεσα θα μειωθούν ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% με μια μεσοσταθμιστική αναφορά στο 11% σε όλο το τουριστικό πακέτο. «Αυτό είναι που ζητάει η αγορά σήμερα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχουμε μιλήσει επίσης για την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, όπως επίσης για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης στις επιχειρήσεις στο 20% και επίσης στις εισφορές των επαγγελματιών, στον φόρο για τα μερίσματα από το 15% στο 5% και φυσικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%».

Ο τομεάρχης της ΝΔ σημείωσε ακόμη ότι στο 80% της Επικράτειας υπάρχουν αγκυλώσεις που σχετίζονται με χωροταξικά ζητήματα, σημειώνοντας πως «είναι σημαντική θέση της ΝΔ η πρότασή της για ένα νέο χωροταξικό στον τουρισμό και υπάρχει επεξεργασία θέσεων και προτάσεων». «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στοχοποίησε τον τουρισμό, αφού αύξησε τον ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%, αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 24%, αύξησε τον φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, επέβαλε το ειδικό τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία από το 2018, δημιουργώντας πρόσθετο κεφαλικό φόρο για τους επιχειρηματίες της αγοράς και αύξησε επίσης τον ΕΝΦΙΑ στα ξενοδοχεία», είπε ο κ.Κόνσολας.

Σχολιάζοντας δε τις φετινές επιδόσεις της Ελλάδας στον τουρισμό παρατήρησε: «Η κυβέρνηση επαίρεται για τον αριθμό των επισκεπτών και κανείς δεν φείδεται χαράς και επικροτούμε τη δυναμική των αριθμών, αλλά το θετικό πρόσημο το καταγράφουν τα έσοδα και όχι ο αριθμός των επισκεπτών, δηλαδή μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά υποχωρούν οι ποιοτικοί δείκτες, αφού έρχονται τουρίστες και δαπανούν λιγότερα χρήματα και μένουν λιγότερες μέρες. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία της χώρας να προσελκύσει επισκέπτες με υψηλό εισοδηματικό βαλάντιο».

«Η Θεσσαλονίκη home port για την κρουαζιέρα»

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι «κάθε περιφέρεια της χώρας έχει το δικό της brand name και η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεχωριστή θέση στον χάρτη της επόμενης μέρας για τον τουρισμό».  «Η Θεσσαλονίκη έχει τις προδιαγραφές να γίνει home port για την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, που σημαίνει πρόσθετα έσοδα για τις επιχειρήσεις και την πόλη και αυτό βέβαια συνδέεται με προϋποθέσεις την ανάπτυξη υποδομών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και των λοιπών υποδομών».

Σχετικά με την τουριστική αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής και την ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης, ο κ. Κόνσολας επισήμανε: «Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε σωρεία ερωτήσεων της κυρίας Κεφαλογιάννη και της ΝΔ, γιατί κωλυσιεργεί στην ανάδειξη αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι εμπροσθοβαρής η πρόθεση και πολιτική που θα ασκήσουμε για τον τουρισμό και την πολιτισμό. Τα δύο αυτά μεγάλα χαρτοφυλάκια θα δέσουν σε κοινές δράσεις και σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής την επόμενη μέρα. Φυσικά για εμάς είναι προτεραιότητα η ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης».

Ο κ. Κόνσολας συναντήθηκε νωρίτερα με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, ενώ θα έχει σειρά επαφών με παράγοντες του Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη.