Τσίπρας: Ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων

Τσίπρας: Ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων

Το εγκώμιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας έπλεξε ο πρωθυπουργός

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.) «είναι ένα άλλο μοντέλο επιχειρηματικότητας και μια διαφορετική φιλοσοφία και για την οικονομία και για την παραγωγή και για την ίδια τη ζωή», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζητώντας με φορείς Κ.ΑΛ.Ο. στη δεύτερη έκθεση που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυης Οικονομίας.

Δεδομένου ότι η έκθεση Κ.ΑΛ.Ο. Athens Expo ΄18 πραγματοποιείται στο χώρο του παλιού Χρηματιστηρίου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε χιουμοριστικά, ότι πρώτη φορά έρχεται σε αυτό το κτίριο «και μπαίνω μέσα στον πάλαι ποτέ ναό του καπιταλισμού». «Βλέπω όμως», τόνισε μιλώντας για τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που εκθέτουν εντός της αίθουσας, «μια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, που είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει, να έχει μοναδικό στόχο το κέρδος».

Σχολίασε, ότι στην Ελλάδα όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο μοντέλο της Κ.ΑΛ.Ο. «οι περισσότεροι θεώρησαν, ότι είναι μια γραφική ιδεοληψία "αυτών των περίεργων τύπων που έχουν έρθει στην κυβέρνηση χωρίς να καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η οικονομία και που κάποια στιγμή θα καταλάβουν κι αυτοί και θα προσανατολιστούν σε αυτό που είναι ο μοναδικός θεός της εποχής μας, το κέρδος"». Τόνισε ότι δεν είναι μια ιδεοληψία, αλλά μια πραγματικότητα στην Ευρώπη, που σε κάποιες μεγάλες οικονομίες, όπως της Ισπανίας, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ.

«Είναι ένας διαφορετικός τρόπος, που όμως συμβάλει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας και σε ένα νέο εναλλακτικό καταμερισμό εργασίας, κάτι που είχαμε ανάγκη ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης, αλλά που έχουμε ανάγκη και τώρα στην περίοδο της ανάκαμψης, που πρέπει να προσανατολίσουμε και την παραγωγή και την οικονομία μας σε τομείς που τομείς που μπορούν να έχουν μια βιωσιμότητα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για στήριξη και ενίσχυση των Κ.ΑΛ.Ο., το νομοθετικό πλαίσιο, τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης, τους πόρους και από την ΕΕ που έχουν εξασφαλιστεί και σημείωσε την αναγκαιότητα για συνεργασία στη μάχη κατά του αντιπάλου που λέγεται «γραφειοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη που αφορά τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδίως τις περιφέρειες, ύψους 82 εκατ. με στόχο να δημιουργηθούν φορείς Κ.ΑΛ.Ο. αποκεντρωμένα σε όλη τη χώρα, γιατί η μεγάλη συγκέντρωση είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σημείωσε ότι η πολιτεία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αρωγής και θαλπωρής και υπογράμμισε τη σημασία της βιωσιμότητας αυτού το επιχειρείν, παράλληλα με τις συνθήκες ανταποδοτικότητας και στο κοινωνικό σύνολο. «Η βιωσιμότητα είναι στόχος και πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορεί να είναι βιώσιμο το μοντέλο των Κ.ΑΛ.Ο., για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε το νομοθετικό πλαίσιο, να δίνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, έχει νόημα να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση των Κ.ΑΛ.Ο. «είναι μια επιλογή με κοινωνικό προοδευτικό πρόσημο». Και προσέθεσε ότι δεν αρκεί να αφαιρέσουμε τα εμπόδια, αλλά πρέπει και να αξιοποιήσουμε τις καινοτόμες ιδέες και πρέπει να προσανατολίσουμε το επιχειρείν της κοινωνικής οικονομίας σε τομείς που θα μεγιστοποιούν την ανταποδοτικότητα και, άρα, να δημιουργούμε συνθήκες βιωσιμότητας. Είπε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δώσουμε και μια μάχη στο ιδεολογικό επίπεδο γιατί κυρίαρχη αντίληψη σήμερα είναι πως οτιδήποτε συλλογικό και συνεταιριστικό που κινείται στο αξιακό πλαίσιο της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης, δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει», ενώ σχολίασε ότι υπάρχει κι αυτή η αρνητική εμπειρία από την κατάληξη του συνεταιριστικού κινήματος ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο, όπου για άλλους λόγους κατέληξε σε μια διαδικασία διαπλοκής και διαφθοράς.

«Για μας», τόνισε, «είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως τώρα που μπορούμε να βλέπουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την πορεία της οικονομίας και της παραγωγής στη χώρα και κυρίως τώρα που μιλάμε για το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση». Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο, πρέπει να είναι ένα μοντέλο που «θα έχει στο κέντρο του την προστασία και την ενίσχυση της εργασίας, όχι γιατί είναι "ιδεοληψία", αλλά γιατί προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων». De facto, προσέθεσε, το πλαίσιο λειτουργίας της Κ.ΑΛ.Ο. είναι ένα πλαίσιο που ενσωματώνει αυτή την αντίληψη, δηλαδή την ενίσχυση της εργασίας, της διαπραγματευτικής θέσης και του εισοδήματος των εργαζομένων και της δίκαιης διανομής του παραγόμενου νέου πλούτου.

Ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε σε περίπτερα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με μαθητές της Σιβιτανίδειου Σχολής απ’ τον τομέα γεωπονίας, τεχνολογίας τροφίμων, οι οποίο επισκέφθηκαν την Έκθεση. Ο πρωθυπουργός τους είπε ότι οι Κ.ΑΛ.Ο. είναι τομέας που εξ αντικειμένου πρέπει να τους ενδιαφέρει άμεσα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...