Κατά της συμφωνίας με την Εκκλησία ο Νίκος Φίλης

Κατά της συμφωνίας με την Εκκλησία ο Νίκος Φίλης

«Δεν καταλαβαίνω πώς δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς όταν το κράτος θα δίνει 210 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία τους»

Όχι σε μεσοβέζικες λύσεις και γαλαντομίες αλλά σε καθαρή ρύθμιση των σχέσεων με την Εκκλησία, λέει ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας σε συνέντευξή του στο pontiki.gr.

«Είναι θετικό και αναγκαίο να επιχειρείται και να επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Είναι θετικό το ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς. Δεν κατανοώ, όμως, πώς αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Φίλης ασκεί κριτική και για τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία, μιλώντας για «γαλαντομία του κράτους».
«Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.