Φίλης: Δεν μπορεί οι χουλιγκάνοι να αποτελούν στοιχείο εξωτερικής πολιτικής

Φίλης: Δεν μπορεί οι χουλιγκάνοι να αποτελούν στοιχείο εξωτερικής πολιτικής

«Πιστεύω ότι υπάρχει ευθύνη της αλβανικής αστυνομίας. Δεν έπρεπε να τον σκοτώσει. Δεν μπορεί όμως να πηγαίνει κάποιος με ένα καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, να υψώνει τη σημαία και να πυροβολεί»

«Δεν μπορεί οι χουλιγκάνοι να αποτελούν στοιχείο εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφορικά με την υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες και χαρακτήρισε τον 35χρονο «αυτόκλητο σωτήρα».

«Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει ευθύνη της αλβανικής αστυνομίας. Δεν έπρεπε να τον σκοτώσει. Δεν μπορεί όμως να πηγαίνει κάποιος με ένα καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, να υψώνει τη σημαία και να πυροβολεί. Αν γινόταν αυτό στην Ελλάδα τι θα λέγατε; Αν στην Ελλάδα ερχόταν ένας Αλβανός και ισχυριζόταν ότι η Τσαμουριά είναι αλβανική και ύψωνε μία σημαία και είχε ένα καλάσνικοφ και πυροβολούσε τους αστυνομικούς, τι θα λέγατε;» τόνισε ο Ν. Φίλης στο Creta TV.

«Όταν ένα πρόσωπο πηγαίνει με καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, υψώνει τη σημαία την ελληνική - είναι η Νότιος Αλβανία, το ξαναλέω και προσέχω τα λόγια μου, όχι η Βόρειος Ήπειρος, είναι η Νότιος Αλβανία. Είναι αλβανικά τα εδάφη, στην αλβανική κυριαρχία και εκεί ζούσε και ζει, δυστυχώς σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουν φύγει άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα οι περισσότεροι, η ελληνική μειονότητα. Αυτό είναι άλλη ιστορία. Φαντάζεστε να έρθει ένας Τούρκος στη Θράκη με ένα καλάσνικοφ να υψώσει την τουρκική σημαία και να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών; Τι θα λέγατε εσείς;», συνέχισε.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι οι Έλληνες της Αλβανίας ισχυρίζονται πως δοκιμάζονται λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, ο κ. Φίλης απάντησε: «Τι είναι το δοκιμάζονται; Δοκιμάζονται και απαντούν με τα καλάσνικοφ κάποιοι αυτόκλητοι σωτήρες;».

Ξεκαθάρισε πως θεωρεί εγκληματική ενέργεια το να σκοτώνει η αστυνομία οπουδήποτε στον κόσμο έναν άνθρωπο, αντί να τον αφοπλίσει ή να του ρίξει χημικά, και τόνισε πως είναι άλλη ιστορία το ότι μας αγγίζει όλους ο θάνατος του 35χρονου και άλλη ιστορία το ότι «πρέπει η Ελλάδα να μπαίνει με τη μούρη στις προκλήσεις».