Φλαμπουράρης για κόκκινα δάνεια: Πλειστηριασμοί για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Φλαμπουράρης για κόκκινα δάνεια: Πλειστηριασμοί για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

«Βασική μέριμνα η προστασία της πρώτης κατοικίας»

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι η βασική μέριμνα του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη την περίοδο αυτή, όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως δηλώνει, διαφωνεί με την προσέγγιση ότι «εάν προστατευτεί η πρώτη κατοικία, υπονομεύεται υποχρεωτικά η όποια λύση για τα κόκκινα δάνεια». Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία «η πρώτη κατοικία καταλαμβάνει κατ' ανώτατο το ένα τέταρτο των κόκκινων δανείων».

Με αυτό το δεδομένο, οι πλειστηριασμοί -επισημαίνει- πρέπει να στοχεύσουν πρώτα στα μεγάλα δάνεια και τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Έννοια που «δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στον φτωχό και μικρομεσαίο πολίτη, άνεργο, μισθωτό, συνταξιούχο ή μικροεπιχειρηματία», διευκρινίζει ο υπουργός Επικρατείας που καλεί τις τράπεζες «να θυμούνται την αναπτυξιακή αλλά και την κοινωνική τους διάσταση, όταν μάλιστα οφείλουν την επιβίωσή τους στον Έλληνα φορολογούμενο».

«… τα κόκκινα δάνεια πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και η στόχευση των πλειστηριασμών πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη λογική, να στραφούν πρώτα στα μεγάλα δάνεια και δη αυτά που σχετίζονται με δανειολήπτες που διαφεύγουν της πληρωμής με νομιμοφανείς ή παράνομους τρόπους, ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν» τονίζει.

Σχετικά με τα έργα αποκατάστασης στο πυρόπληκτο Μάτι, ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «Σε ό,τι αφορά τις δράσεις αποκατάστασης, μετά από τρεις μήνες και με ευθύνη του Δημοσίου, οι εργασίες υλοτόμησης των καμένων δέντρων συνεχίζονται εντατικά (έχει υλοποιηθεί στο 50% της συνολικής έκτασης και έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Μάτι, ενώ επιχειρούν πλέον έξι υλοτομικοί συνεταιρισμοί), έχουν γίνει 30 κατεδαφίσεις σπιτιών και συνεχίζονται, έχει γίνει καθαρισμός από υπολείμματα αμιάντου σε 100 σπίτια και ο ρυθμός αυξάνεται. Την προηγούμενη Πέμπτη άρχισε και η αποκατάσταση/ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος με δενδροφύτευση σε διάφορα τμήματα της λεωφόρου Μαραθώνος, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση αποκατάστασης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. Αυτές οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και πριν τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Ταυτόχρονα εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τόσο στη δασική έκταση όσο και στον αστικό ιστό, αφού ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρόνο οι μελέτες και η δημοπράτηση των έργων».