Ανδρουλάκης: «Χαρακίρι» η πρόταση της ΝΔ για το προσφυγικό

Ανδρουλάκης: «Χαρακίρι» η πρόταση της ΝΔ για το προσφυγικό

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι με την πρόταση αυτή οι συνθήκες που επικρατούν στα νησιά θα επεκταθούν και στον Έβρο

Την έκπληξή του για την πρόταση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να επεκταθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό πέραν από τα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο, εκφράζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας την «πρόταση-"χαρακίρι"».

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης «είναι προφανές, ότι στη ΝΔ δεν έχουν διαβάσει τι προβλέπει η Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είτε δεν καταλαβαίνουν τις προβλέψεις της». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει, ότι «σύμφωνα με την Δήλωση αυτή, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πρέπει να παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκεί μέχρι την εξέταση της αίτησης ασύλου τους και αναλόγως, είτε να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε να επιστρέψουν στην Τουρκία».

Συνεχίζει δε αναφέροντας ότι «με την υπογραφή δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβάλαμε εσωτερικά σύνορα μέσα στη χώρα, με πολύ μεγάλο κόστος για τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Διερωτάται δε, αν «συμφωνεί η ΝΔ με την απόφαση αυτή και επιθυμεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης για άγνωστο χρονικό διάστημα;».

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει, ότι «σαν χώρα έχουμε στη διάθεσή μας και άλλα μέσα, τόσο σε διμερές επίπεδο με το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο και στο Ευρωπαϊκό με την αντίστοιχη συμφωνία και αυτά θα πρέπει να πιέζουμε να αξιοποιηθούν». Προσθέτει δε, ότι «η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται λογικές προτάσεις και διεθνή συνεργασία».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στη ΝΔ, λέγοντας ότι «αντί λοιπόν το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει ατυχείς και ανεύθυνες προτάσεις, θα έπρεπε να πιέσει τον σύμμαχό της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Κρουτς να σταματήσει να μπλοκάρει την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, αφήνοντας για πάντα την βασική ευθύνη σε Ελλάδα και Ιταλία ως πρώτες χώρες εισδοχής. Είναι χαρακτηριστικό δυστυχώς, ότι οι μόνες χώρες που αρνούνται να υπογράψουν το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, είναι η Αυστρία του κ. Κουρτς, η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν, ακολουθώντας τις ΗΠΑ του κ. Τραμπ. Δεν συγχωρείται προχειρότητα και ατολμία σε θέματα που μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πατρίδα μας».