Το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ «καταλύτης» στην διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος

Το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ «καταλύτης» στην διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος

Στην πρόταση της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται αναθεώρηση του άρθρου, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ που απειλεί με μπλόκο την όλη διαδικασία

Χωρίς πρόβλεψη για αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που αφορά την απαγόρευση ύπαρξης ιδιωτικών ΑΕΙ στην χώρα μας ξεκίνησε η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι θα απέχει από την όλη διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για τροποποίηση του άρθρου 16, που θα ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το ζήτημα αυτό μπορεί να μπλοκάρει ολόκληρη τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος καθώς εάν η αξιωματική αντιπολίτευση απέχει από την τωρινή διαδικασία, τότε όλα τα προς αναθεώρηση άρθρα πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων, έτσι ώστε στην επόμενη Βουλή που θα προκύψει, και θα είναι Αναθεωρητική, να χρειάζεται μόνον 151 ψήφους για να «περάσει» τις αλλαγές.

Εφόσον στην παρούσα Βουλή υπάρξει απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών θα απαιτεί στην επόμενη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών για να ψηφιστούν οι αλλαγές.

Εφόσον η Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν επιτευχθεί, θα χρειαστούν άλλα 5 χρόνια για να μπορεί να ανοίξει πάλι η διαδικασία αναθεώρησης.

Έντονη κριτική στη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη απέναντι στη συνταγματική αναθεώρηση άσκησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας ειδικότερα για τη θέση της ΝΔ, επισήμανε ότι «αν πράγματι η πρόταση, αν είναι αυτή της ΝΔ, να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, πράγματι είναι πρόταση-ρουλέτα, που δείχνει δυστυχώς με κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Γιατί ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει αυτήν τη διαδικασία με τις δυο ψηφοφορίες, σε δυο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, που χρειάζεται η μία να έχει 180 και ή άλλη με 151 ψήφους, ή το ανάποδο, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις ή σε σημεία που αποτελούν ώριμα αιτήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι ο νομοθέτης δεν προέβλεψε αυτήν τη διαδικασία, προκειμένου κάθε φορά που ανοίγει (η διαδικασία) «να καλεί η μία πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα». «Αυτό είναι αδιανόητο, δεν έχει συμβεί ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρονικά να έρθει μία τέτοια πρόταση», είπε o πρωθυπουργός.