Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να επαναξιολογήσει τη μεταναστευτική της πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να επαναξιολογήσει τη μεταναστευτική της πολιτική

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι για την ασφαλή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

Συνάντηση με τον πρόεδρο του γαλλικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Λοράν Βοκιέ, είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία συζήτησαν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, την κατάσταση στο προσφυγικό και την ελληνική οικονομία, με επίκεντρο τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων από γαλλικές επιχειρήσεις.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ τον καλό μου φίλο, τον Λοράν Βοκιέ, για την επίσκεψή του και για τα καλά του λόγια. Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση στο πλαίσιο της συνύπαρξής μας στο Ε.Λ.Κ. Και χαίρομαι που και σήμερα, διαπίστωσα ότι πολλές από τις απόψεις μας για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκονται στην ίδια γραμμή», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Συζητήσαμε για θέματα που σχετίζονται με την οικονομία. Ευχαρίστησα τον κ. Βοκιέ για την παραδοσιακή στήριξη την οποία πάντα η Γαλλία παρέχει στην πατρίδα μας, αλλά μιλήσαμε και για το μέλλον. Για μια νέα οικονομική πολιτική. Για το πώς η μείωση των φόρων σε συνάρτηση με το συμμάζεμα των δημοσίων δαπανών μπορεί να δώσει μια καινούργια αναπτυξιακή ώθηση στην πατρίδα μας. Μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας για να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις.

«Η κυβέρνηση απέτυχε στη μεταναστευτική πολιτική»

Μιλήσαμε, επίσης, και για τα ζητήματα της μετανάστευσης και του προσφυγικού προβλήματος και συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επαναξιολογήσει συνολικά την μεταναστευτική της πολιτική. Μια πολιτική η οποία, δυστυχώς, στην Ελλάδα έχει αποτύχει με ευθύνη πρωτίστως της ελληνικής κυβέρνησης. Έχει αποτύχει διότι δυστυχώς τα νησιά μας, τα οποία θα επισκεφθεί αύριο ο κ. Wauquiez, έχουν γίνει μια αποθήκη ψυχών. Έχει αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση διότι τα κονδύλια του προσφυγικού τα διαχειρίζεται με αδιαφάνεια. Και έχει αποτύχει επίσης διότι με πολύ αργές διαδικασίες ασύλου εγκλωβίζει τελικά πρόσφυγες στα νησιά μας χωρίς ποτέ να τελεσιδικούν οι αιτήσεις ασύλου που αυτοί υποβάλλουν στις ελληνικές Αρχές. Είναι πολύ σημαντικό κι ενόψει του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την ασφαλή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Για μια Ευρώπη που πραγματικά θα προστατεύει και η οποία θα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της».

«Να μη αφεθεί μόνη της η Ελλάδα»

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις επιπτώσεις της μετανάστευσης, εδώ η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απέτυχε, ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός των Γάλλων Ρεπουμπλικάνων (LR) Λοράν Βοκιέ.

Σε βίντεο που ανέβασε ο κ. Βοκιέ στο twitter, εμφανίζεται πλάι στον πρόεδρο της ΝΔ, και αναφέρεται σε μια νέα γενιά πολιτικών της δεξιάς στην Ευρώπη, που δίνουν έμφαση στην οικονομική διαχείριση σε συνδυασμό με φοροαπαλλαγές, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Στόχος είναι «η ενοποίηση αυτής της γενιάς».

«Η Γαλλία στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Σήμερα στην Ευρώπη έχουμε μια νέα γενιά που ανεβαίνει, μια νέα γενιά στη δεξιά την οποία ενσαρκώνεις» είπε ο Λ. Βοκιέ στρεφόμενος προς τον αρχηγό της ΝΔ.

«Πρόκειται για μια γενιά ηγετών, που είναι ιδιαίτερα αποφασιστικοί για δύο θέματα: την καλύτερη διαχείριση της οικονομίας, ώστε να ανακουφισθεί το θέμα της αγοραστικής δύναμης και του φορολογικού βάρους των συμπολιτών, και κατά δεύτερο, μια σοβαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, στο οποίο βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η Ελλάδα».

Ο Γάλλος πολιτικός πρόσθεσε ότι η ίδια γενιά βρίσκεται σήμερα στην Ισπανία, στην Σουηδία, στην Πορτογαλία και στόχος είναι πλέον «η ενοποίηση αυτής της γενιάς». Κάνοντας έμμεσα αναφορά στις θέσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τις οποίες είναι αντίθετος, ο Λ. Βοκιέ πρόσθεσε: «Αυτή η ανανέωση ξεπερνά κατά πολύ, την εξαιρετικά περιοριστική αντιπαράθεση που επιχειρούν να επιβάλουν ορισμένοι, μεταξύ των λαϊκιστών και των προοδευτικών, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να ναυαγήσει η Ευρώπη. Εμείς αντίθετα θέλουμε να δείξουμε αυτή τη νέα γενιά ανθρώπων, που έχουν διάθεση να συνεργασθούν, που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, και που πιστεύουν ότι έχουμε μεν ανάγκη την Ευρώπη, αλλά θα πρέπει όμως να την αλλάξουμε. Το θέμα δεν είναι απλά, το αν είμαστε υπέρ ή κατά της Ευρώπης, αλλά είναι ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του ευρωπαϊκού ζητήματος».
Στρεφόμενος προς τον Έλληνα ομόλογό του, συμπλήρωσε:

«Στην Ελλάδα με την εξαιρετική ευαισθησία, και με τη υποστήριξη που θα δώσουμε στο πρόγραμμα που θα φέρει η ΝΔ, το οποίο θα στοχεύει συγχρόνως στην αποκατάσταση της οικονομίας, αλλά με αντάλλαγμα τη φορολογική ελάφρυνση των συμπατριωτών Ελλήνων, θεωρώ ότι είναι μια καλή προσέγγιση».

Ο Λοράν Βοκιέ έκλεισε λέγοντας ότι «θα πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική εδώ απέτυχε, ότι έχουμε ανάγκη να αναλάβουμε δράση και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της τις επιπτώσεις της μετανάστευσης. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας».

Συνάντηση Μητσοτάκη και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη σταθερή θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης κι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.