Χαρίτσης: Προτεραιότητά μας η διαλεύκανση του θλιβερού περιστατικού στην Αλβανία

Χαρίτσης: Προτεραιότητά μας η διαλεύκανση του θλιβερού περιστατικού στην Αλβανία

Ο υπουργός Εσωτερικών επέκρινε τοποθετήσεις που δίνουν το έναυσμα σε ακροδεξιές κραυγές να καπηλεύονται ένα ζήτημα τόσο σοβαρό και τόσο σύνθετο

Είναι ανάγκη και απόλυτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η πλήρης διαλεύκανση του θλιβερού περιστατικού στην Αλβανία, ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. «Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει προβεί στο διάβημα, το οποίο έπρεπε να κάνει προς την αλβανική κυβέρνηση, έχει ζητήσει την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος, το παρακολουθεί στενά και μάλιστα, η παρακολούθηση αυτή δεν μένει μόνο σε επίπεδο θεωρητικό αλλά θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες και πρακτικό αντίκρισμα. Με αυτή την έννοια αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα η πλήρης διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και επέκρινε τοποθετήσεις που «δίνουν το έναυσμα ή την ευκαιρία σε ακροδεξιές κραυγές να καπηλεύονται ένα ζήτημα τόσο σοβαρό και τόσο σύνθετο».

Μ. Βορίδης: Απολύτως απαράδεκτες οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης είχε χαρακτηρίσει απολύτως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού. «Υπάρχει μια πραγματικότητα, υπάρχει μια ανθρωποκτονία. Για την ανθρωποκτονία αυτή έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον των Αλβανών αστυνομικών από την οικογένεια, η οποία κατηγορεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση τους Αλβανούς αστυνομικούς. Επομένως έχει δημιουργηθεί ήδη μια δικαστική εκκρεμότητα. Εφόσον υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο οποίος παίρνει θέση επί της δικαστικής εκκρεμότητας, υιοθετώντας πλήρως τη θέση των ελεγχομένων Αλβανών αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτη», είπε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε ότι «σε ένα δικαιοκρατούμενο κράτος, όταν υπάρχει μια τέτοια εκκρεμότητα, εκείνο που κάνει η εκτελεστική εξουσία είναι να ζητήσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαστική εξουσία». Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι δηλώσεις της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά ισχυρές. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, θα είναι μια διαφανής διαδικασία», είπε ο κ. Βορίδης, υπογράμμισε ότι η έρευνα πρέπει να είναι δίκαιη, πλήρης, εμπεριστατωμένη, και θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της πλευράς της οικογενείας του θανόντος. «Αυτό είναι το μείζον. Δυστυχώς όμως στο συγκεκριμένο θέμα, οι δηλώσεις της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά ισχυρές και πρέπει να πάρει καθαρή θέση, όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά και πρακτικά, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, προκειμένου να την επιτηρήσει, να δει ότι είναι πράγματι μια διαδικασία που θα αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Θ. Βαρδαλής: Να διερευνηθούν τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση του ομογενούς

«Τα γεγονότα στην Αλβανία που οδήγησαν στην εκτέλεση ενός ομογενούς από την αλβανική αστυνομία πρέπει πλήρως να διερευνηθούν. Αυτή είναι η άποψη του κόμματος μας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής ο οποίος όμως επισήμανε ότι «η εκμετάλλευση του γεγονότος από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών, είναι κάτι που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί και οι αλληλοτροφοδοτούμενοι εθνικισμοί ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, αποτελούν επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη γνώμη μας».

Θ. Δρίτσας: Η κυβέρνηση παρενέβη άμεσα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα

«Προφανώς απαιτείται διερεύνηση. Θα μπορούσε αυτό το αίτημα να διατυπωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Διατυπώθηκε από το ΥΠΕΞ. Καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε το συγκεκριμένο ζήτημα;» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και υπογράμμισε πως «και μόνο η επιλογή αυτή, ότι το ΥΠΕΞ παρενέβη άμεσα, σημαίνει ότι υπάρχει υπευθυνότητα και σοβαρότητα». «Από εκεί μέχρι να ενεργοποιούνται όμως μηχανισμοί πολιτικής υπεραξίας σε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός, καλό είναι αυτά να βρίσκονται έξω από τον διάλογο κυρίως στην ελληνική Βουλή», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ε. Χριστοφιλοπούλου: Προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας

«Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ θέλουμε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση αυτή και να διαλευκανθεί πλήρως», ανέφερε η βουλευτής της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Εμείς νομίζουμε ότι οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού έριξαν λάδι στη φωτιά, ως μη όφειλαν. Προφανώς θα έπρεπε να εκφράσει τη θλίψη του αλλά και προφανώς έπρεπε να διατάξει έρευνα. Αυτά που είπε έτσι όπως τα είπε δεν βοήθησαν», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και κάλεσε την κυβέρνηση να επιμείνει ιδιαίτερα, όχι μόνο στην ανάγκη διερεύνησης αλλά και στην προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Χρειάζεται ψυχραιμία για να μην επικρατήσουν ακροδεξιές λογικές», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.