Σε ποια φυλακή θα οδηγηθούν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Σε ποια φυλακή θα οδηγηθούν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Σε σοκ το ζεύγος - Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί

Ήταν δυο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου φορώντας χειροπέδες και συνοδευόμενοι από αστυνομική δύναμη οδηγήθηκαν, από την πίσω πόρτα του κτιρίου 6 της Ευελπίδων, στην κλούβα της αστυνομίας. Λίγο νωρίτερα, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και η σύζυγος του είχαν ακούσει τους ανακριτές διαφθοράς και την εισαγγελέα να τους ανακοινώνουν  την απόφαση τους να οδηγηθούν στη φυλακή για την υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων εσόδων 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρονται να συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι φυγής και ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων.

Φανερά σοκαρισμένο το ζεύγος Παπαντωνίου πήρε το δρόμο για τη ΓΑΔΑ και σήμερα ο αρμόδιος εισαγγελέας εκτελέσεων θα αποφασίσει σε ποια φυλακή θα κρατηθούν προσωρινά. «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο πρώην  υπουργός λίγο πριν κλείσει πίσω του η πόρτα της κλούβας. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο τον οποίο διαδέχτηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας , που οδηγείται στη φυλακή για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η μαραθώνια απολογία του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, που διήρκησε συνολικά 16 ώρες, δεν κατάφερε να πείσει ανακριτές και εισαγγελέα, πως  δεν έλαβε, όπως ισχυρίστηκε, «δώρο» για να προχωρήσει η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι  φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND  B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας . Πρόκειται για σύμβαση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το δημόσιο 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης φέρονται να έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων, σύμφωνα με την κατηγορία, διακινήθηκαν τα επίμαχα χρήματα με σκοπό να χαθούν τα ίχνη τους και οι τελικοί αποδέκτες. Μάλιστα, συνδικαιούχος στην πλειονότητα των επίμαχων λογαριασμών φέρεται να είναι η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου η οποία οδηγείται επίσης στη φυλακή καθώς, όπως όλα δείχνουν, δεν κατάφερε στην 5ωρη απολογία της να παραθέσει πειστικά στοιχεία που να ενισχύουν τον ισχυρισμό της ότι δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη.

Φωτογραφίες - βίντεο: Γιάννης Κέμμος