Αθήνα προς Τσαβούσογλου: Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για τα μίλια, είναι δικαίωμά μας

Αθήνα προς Τσαβούσογλου: Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για τα μίλια, είναι δικαίωμά μας

«Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια»

Σκληρή και απάντηση εξέδωσε πριν από λίγο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του, επί της ουσίας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου με τις οποίες επανατέθηκε η απειλή πολέμου (CASUS BELLI) και την αύξηση της έντασης που επιχειρεί η Τουρκία.

Να επισημάνουμε πως λίγη ώρα νωρίτερα μετέβη στο ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση Κοτζιά.
Η απάντηση του εκπροσώπου στις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του σε σχετική ερώτηση αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ είναι η εξής:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».