Μαραθώνια η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Μαραθώνια η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Από τις 9 το πρωί δίνει εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης ο πρώην υπουργός

Από τις 9 το πρωί δίνει εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορούμενος για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών, το 2003.  Στο πρώτος σκέλος της απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τους ανακριτές διαφθοράς για τις συμβάσεις που υπέγραψε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και ειδικά για την επίμαχη σύμβαση που φέρεται, σύμφωνα με την κατηγορία, να ζημίωσε το δημόσιο 400 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τις 6 το απόγευμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το σκέλος της κατηγορίας που αφορά τη νομιμοποίηση των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να αρνείται κατηγορηματικά όσα του αποδίδονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο ισχυριζόμενος ότι «μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίου έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ζούσα κι εργαζόμουν στο εξωτερικό».

Ο κατηγορούμενος φέρεται να κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών του», το οποίο, όπως ισχυρίζεται, τους ανάγκασε να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο, συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Μάλιστα, ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να αναφέρει πως όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλου προσώπου πραγματοποιούν «ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό».

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης των δικαστικών λειτουργών να εξαντλήσουν κάθε πτυχή του βαρύτατου κατηγορητηρίου το γεγονός ότι γνωστοποίησαν στην, επίσης, κατηγορούμενη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου ότι η απολογία της μεταφέρεται για αύριο το πρωί.