Καμμένος: Ούτε χιλιοστό πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας

Καμμένος: Ούτε χιλιοστό πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών» δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ

«Επιθυμούμε τις καλές σχέσεις και την καλή γειτονία με την Τουρκία, ωστόσο δεν κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω στην εδαφική μας ακεραιότητα», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, από τα Χανιά, όπου βρέθηκε σήμερα για να παραστεί στην εκδήλωση των 10 χρόνων λειτουργίας από την έναρξη του ΚΕΝΑΠ σύμφωνα με το flashnews.gr.

Στις δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Καμμένος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη ρήξη της κυβέρνησης με τον Νίκο Κοτζιά και τις διαρροές που παρουσιάζουν ένα... εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών και του κυβερνητικού εταίρου, με φόντο όχι μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.

Σημειώνεται ότι και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη με την παραίτηση Κοτζιά και το αν αυτή θα επηρεάσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι δεν θα σχολιάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή, δηλώνοντας ωστόσο ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών».

Καμμένος: Σημαντικός ο ρόλος του ΚΕΝΑΠ

Στον ρόλο του ΚΕΝΑΠ ενόψει των αλλαγών στον χώρο της Μεσογείου λόγω και των κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες αναφέρθηκε στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ερωτώμενος για την τουρκική προκλητικότητα λόγω των υδρογονανθράκων, ανέφερε:

«Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, η σημαία της οποία κυματίζει εδώ καθώς χρησιμοποιεί το Κέντρο για εκπαίδευση. Και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας. Θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσουμε μαζί, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας».

Ο κ. Καμμένος συνεχάρη όλα τα στελέχη του ΚΕΝΑΠ, καθώς με σκληρή δουλειά έχουν καταφέρει να προσφέρει το Κέντρο πρότυπη εκπαίδευση για την ναυτική ασφάλεια. Όπως επισήμανε, ο ρόλος του ΚΕΝΑΠ είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ οι αλλαγές στον χώρο της Μεσογείου αφορούν και στην Κρήτη, ενόψει της ημέρας που θα αρχίσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

«Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στην Κύπρο, για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις σε συνεργασία της Exxon Mobil με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Exxon Mobil πριν λίγες ημέρες υπέγραψε και με την Ελλάδα για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κρήτη, στον Πατραϊκό, στο Ιόνιο», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Επιπλέον, τόνισε πως η πολιτική που ασκεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, με ΗΠΑ, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες, την έχουν καταστήσει αξιόπιστο συνομιλητή.

«Η περιοχή μας, μεταξύ Σουέζ, Κύπρου, Μάλτας, είναι ένας χώρος που κινούνται ναρκωτικά, όπλα, πετρέλαια, που αποτελούν κύριο χρηματοδότη της τρομοκρατίας» είπε ο ΥΠΕΘΑ επισημαίνοντας πως «ο χώρος μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να ελεγχθεί και με την ανακήρυξη της ΑΟΖ οι ευθύνες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επεκτείνονται κατ αρκετά μίλια από ότι είναι σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Πάιατ: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών

Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών,  σημείωσε από τα Χανιά ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο όσον αφορά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, αρκούμενος να πει ότι δεν θα σχολιάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο ως παράγοντας περιφερειακής ασφάλειας στην περιοχή και αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο.

Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι κεντρική στο κόνσεπτ που έχουμε για την Ελλάδα ως παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα και λόγω της πολύ ισχυρής ναυτικής της παράδοσης και της κριτικής στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων της βάσης της Σούδας.

Είμαι πολύ περήφανος ότι σε αυτά τα 10 χρόνια, η συμμαχία με την Ελλάδα στην αμυντική συνεργασία έχει γίνει ισχυρότερη. Θα συνεχίσουμε την συμπόρευση με την Ελλάδα και θα την συνεχίσουμε να την αντιλαμβάνομαστε ως έναν σημαντικό σύμμαχο, κυρίως σε σημεία - κλειδιά όπως είναι η εκπαίδευση, οι εγκαταστάσεις και η ανάπτυξη επιχειρησιακής ικανότητας που δίνει το ΚΕΝΑΠ».

Ρόλος-κλειδί για την ασφάλεια του ΚΕΝΑΠ

Ο εορτασμός, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, που βρίσκονται εντός του χώρου της ναυτικής βάσης του Μαραθίου, πραγματοποιήθηκε με την μέγιστη δυνατή επισημότητα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και εκπροσώπων αρχών και φορέων της Κρήτης.

Το βασικό εκπαιδευτικό κέντρο του ΝΑΤΟ για την ανατολική Μεσόγειο, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Ανατροπής (ΚΕΝΑΠ) συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια από την απόφαση για την ίδρυσή του και 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του στο Ακρωτήρι Χανίων, δίπλα στον κόλπο της Σούδας.

Μετά την τελετή στον χώρο μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, η εκδήλωση συνεχίστηκε στο αμφιθέατρο του Κέντρου, με καλωσόρισμα από τον Διοικητή του ΚΕΝΑΠ, Στέλιου Κωστάλα, και προβολή βίντεο από τις δραστηριότητες του Κέντρου και ομιλίες...

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Στη συνέχεια δόθηκε τιμητική πλακέτα στον Ναύαρχο Ε.Α. Παναγιώτη Χινοφώτη, ο οποίος ήταν Α/ΓΕΕΘΑ όταν ιδρύθηκε το ΚΕΝΑΠ.

Το ΚΕΝΑΠ, αυτά τα 10 χρόνια λειτουργίας του έχει πετύχει απόλυτα το σκοπό του και στο μέλλον η σημασία του  θα αυξάνεται, δεδομένου και του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφάλειας, δήλωσε από τα Χανιά, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Παναγιώτης Χινοφώτης, αναφερόμενος παράλληλα στην επιτυχημένη λειτουργία του κέντρου.