Η παραίτηση Κοτζιά και ο «πόλεμος» δηλώσεων για τα μυστικά κονδύλια υπουργείων

Η παραίτηση Κοτζιά και ο «πόλεμος» δηλώσεων για τα μυστικά κονδύλια υπουργείων

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης - Κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έγινα εγώ πρώην υπουργός δηλώνει ο Νίκος Κοτζιάς

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τα μυστικά κονδύλια υπουργείων άνοιξε η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά άμεσα εξηγήσεις και το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού να περνά στην αντεπίθεση με αιχμές για την διαχείριση των μυστικών κονδυλίων επί ημερών της ΝΔ, βάζοντας στο «κάδρο» και προσωπικά την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το κρατικό προϋπολογισμό του 2019, ζήτησε από τη κυβέρνηση άμεσες εξηγήσεις για το θέμα των μυστικών κονδυλίων στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «το προσχέδιο του προϋπολογισμού συζητείται σε μια αρνητική συγκυρία για τη κυβέρνηση και τη χώρα, στα απόνερα της παραίτησης Κοτζιά». «Υπάρχουν πρωτοφανή υπονοούμενα για τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις. Σαν να μην έφτανε η αποτυχία στην εξωτερική πολιτική, εσείς οι ίδιοι θέτετε ερωτήματα για τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού να απαντά, ότι «από το 2017, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης, ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών». Εξαπέλυσε δε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι «η ΝΔ λοιπόν, αντί να λαϊκίζει, καλό θα ήταν να μας πει, πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι». Καταλήγωντας, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει, ότι «η κ. Μπακογιάννη και η ΝΔ είναι οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο, είτε στο Νίκο Κοτζιά είτε στον Πρωθυπουργό».

Στην αντιπαράθεση μπήκε και το ΚΚΕ. το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «υποκρισία» τόσο, της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού όπως σημειώνει, η ύπαρξη μυστικών κονδυλίων αποτελεί πρακτική όλων των κυβερνήσεων. Όπως αναφέρει ο Περισσός «όσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ' τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους», προσθέτοντας «τα μυστικά κονδύλια αποτελούν, ειδικά στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας, πρακτική όλων των κυβερνήσεων και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή, σχετικά με όσα διημείφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και οδήγησαν σε παραίτηση τον υπουργό Εξωτερικών. Στην ερώτηση τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητούν από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει, αν «αληθεύει πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πέραν των πολιτικών διαφωνιών, η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζορτζ Σόρος για την "προώθηση" της συμφωνίας των Πρεσπών» και αν «αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική σας αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του υπουργού των Εξωτερικών».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για όλα τα μυστικά κονδύλια, για όλα τα υπουργεία, υποστηρίζοντας ότι οκτώ υπουργεία έχουν και μοιράζουν μυστικά κονδύλια. «Δεν με ενδιαφέρουν μόνο τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που άλλωστε είναι στον έλεγχο της Βουλής, με ενδιαφέρουν τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων» είπε και τόνισε, ότι «δεν είναι το πορτοφόλι των μπαμπάδων τους, είναι τα λεφτά των πολιτών».

Η Ένωση Κεντρώων τέλος ζητά με ανακοίνωσή της την παρέμβαση του εισαγγελέα για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων. Όπως σημειώνει «για την Ένωση Κεντρώων δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, υπάρχουν μόνο φανερά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία, γιατί διαχειρίζονται κρατικό χρήμα». «Επομένως» τονίζει «είναι όλοι υπόλογοι και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε όλα τα υπουργεία και να ελεγχθεί όλη η τελευταία δεκαετία, γιατί τα υπονοούμενα δεν αφορούν μόνο τον κ. Κοτζιά, αφορούν όλους που "είχαν το μαχαίρι και έκοβαν το καρπούζι"».

Κοτζιάς: Κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έγινα εγώ πρώην υπουργός

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Κοτζιάς επανήλθε σήμερα κάνοντας μία δήλωση με νόημα, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης «Πράττω», της οποίας ηγείται. «Κάναμε μια συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και έγινα εγώ πρώην υπουργός» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις, ο τέως υπουργός Εξωτερικών απάντησε, ότι «αυτό θα συζητήσουμε τώρα συλλογικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών θα γίνει το Σάββατο και αναμένεται με ενδιαφέρον. Ο Νίκος Κοτζιάς αμέσως μετά ξεκινά, σύμφωνα με τον τ/σ ΣΚΑΪ, περιοδεία στην επαρχία με πρώτο σταθμό την προσεχή Δευτέρα στο Ηράκλειο της Κρήτης.