Γεννηματά: Ελλάδα και Κύπρος θα προστατεύσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

Γεννηματά: Ελλάδα και Κύπρος θα προστατεύσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι τα σύνορα των δύο χωρών είναι και ευρωπαϊκά σύνορα

«Ελλάδα και Κύπρος θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά τους δικαιώματα απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλητικές ενέργειες», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για το επεισόδιο με το Τουρκικό σκάφος Barbaros.

«Το ίδιο» πρόσθεσε «θα πράξει και η ΕΕ αφού τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης». Την ίδια ώρα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό να εξηγήσει την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας, σε αναντιστοιχία με όσα ο κ. Τσίπρας δήλωνε μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

«Με εντεινόμενο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε την αυξημένη τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο και ευρύτερα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει, ότι «υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι οι τουρκικές αυτές ενέργειες και η ρητορική που τις συνοδεύει βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το αισιόδοξο κλίμα, που εκπέμφθηκε από την πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη».

Καλεί δε τον πρωθυπουργό «να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για την κατάσταση, την πορεία και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λαμβανομένης επίσης υπόψιν της ενδεχόμενης επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».