Κοτζιάς: Καμία λύση εάν δεν γίνει αποδεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών

Κοτζιάς: Καμία λύση εάν δεν γίνει αποδεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό που λένε οι αντιπολιτεύσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ότι μπορεί να υπάρξει μία καλύτερη συμφωνία»

«Πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Το ζήτημα της ΠΓΔΜ ήταν το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μετά τα αποτελέσματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου. «Εξήγησα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Σχετικά με το μεταναστευτικό που επίσης απασχόλησε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι τα ρεύματα των μεταναστών εξακολουθούν να έρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο κι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. «Είναι, ακόμα και τώρα, περισσότερα από αυτά που έρχονται από τη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε μία στιγμή να προσέχουμε και να φροντίζουμε εκείνη την πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη Βενεζουέλα, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι πρέπει να γίνουν συμβιβαστικές προτάσεις και να βρεθούν τρόποι και διαδικασίες με τις οποίες θα ξαναυπάρξει η δυνατότητα να λειτουργήσει η δημοκρατία και να οδηγηθεί η χώρα σε δημοκρατικές εκλογές.

Τέλος, στη συζήτηση για τη Βοσνία, ο Ν. Κοτζιάς επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών στη χώρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...