Οικονομία, μεταναστευτικό και Σκόπια στη συνάντηση Μητσοτάκη-Σταϊνμάιερ

Οικονομία, μεταναστευτικό και Σκόπια στη συνάντηση Μητσοτάκη-Σταϊνμάιερ

Ο πρόεδρος της ανέδειξε το θέμα των συντάξεων και επέκρινε την κυβέρνηση για τα hot spots και το Σκοπιανό

H πορεία της ελληνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό πρόβλημα, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αλλά και οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή συζητήθηκαν στην συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΝΔ, στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης προέταξε το θέμα των συντάξεων. «Υπογράμμισε συγκεκριμένα, ότι με τη νέα ενδεχόμενη περικοπή τους που προκάλεσε και ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, διαφώνησε εξ αρχής η ΝΔ, καθώς αυτή θα επιφέρει ένα ακόμη άδικο πλήγμα σε ένα από πλέον ευάλωτα τμήματα των πολιτών, που έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την Πειραιώς. Επιπλέον, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Γερμανίας να συμβάλει και εκείνος στην ανατροπή του σχετικού νόμου, ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν από τους εταίρους μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε επίσης το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ και σύμφωνα με την Πειραιώς «ανέδειξε ως επιτακτική την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ, όπως του Ελληνικού, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Εξήγησε στο Γερμανό Πρόεδρο, ότι το σχέδιο της ΝΔ έχει ως στόχο να καθιερώσει αμέσως ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα μειώνει τους συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως και η δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής δομής, η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης «δεν έκρυψε το αίσθημα ντροπής που αισθάνονται οι Έλληνες για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στα hot spots υποδοχής μεταναστών και προσφύγων», ενώ μετέφερε στον κ. Στάινμάιερ και τα ερωτήματα «που έχουν αυτονοήτως τεθεί», για το πώς έχουν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση τα τεράστια κοινοτικά κονδύλια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τόνισε επιπλέον, ότι η ΝΔ προτίθεται, μεταξύ άλλων, να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, προκειμένου όσοι δεν το δικαιούνται, να επιστρέφουν αμέσως στη χώρα προέλευσής τους.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που όπως σημειώνεται στην ενημέρωση, γνώριζε ήδη ο κ. Σταϊνμάιερ. Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τις απόψεις του για την πολιτική όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που έχει επιλέξει η Άγκυρα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι αυστηρότερη με τη γειτονική μας χώρα, χωρίς όμως να την αποξενώνει από την Ευρώπη.