Ποτάμι: Βιομηχανία αποφυλακίσεων «αναπήρων» σε 3 χρόνια

Ποτάμι: Βιομηχανία αποφυλακίσεων «αναπήρων» σε 3 χρόνια

Επισημαίνει ότι εξαπλασιάστηκαν οι αποφυλακίσεις για λόγους υγείας σε σύγκριση με την περίοδο 2009-'14

Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση μετά την παράταση που έδωσε στο νόμο Παρασκευόπουλου ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ασκεί το Ποτάμι, με αφορμή τα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σεβαστουπόλεως «δύο μέρες μετά τη νέα παράταση που έδωσε ο υπουργός κ. Καλογήρου στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου, το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού, παραδέχεται ότι τα τελευταία 3 χρόνια εξαπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία ο αριθμός των αποφυλακίσεων για λόγους "αναπηρίας"». Τονίζει δε, ότι «η απάντηση του υπουργείου ενισχύει όσα εδώ και 3 χρόνια καταγγέλλει Το Ποτάμι».

Το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επισημαίνει, ότι «ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια "βιομηχανία" αποφυλακίσεων, με ευνοημένους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας την τριετία 2015-'18 ανέρχονται συνολικά σε 341, εκ των οποίων οι 323 είναι με το νόμο Παρασκευόπουλου, ενώ την 5ετία 2009-'14 οι αποφυλακίσεις ανήλθαν συνολικά σε μόλις 57.

Ειδικότερα, την τελευταία 3ετία εγκρίθηκε το 85% των αιτήσεων κρατουμένων για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν συνολικά 341 βουλεύματα για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας, ενώ τα απορριπτικά βουλεύματα ανήλθαν σε μόλις 60. Οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου ως νέα κατηγορία για πρόωρη αποφυλάκιση, ανέρχονται σε 79, χωρίς όμως -όπως επισημαίνει το Ποτάμι- «το υπουργείο να απαντάει ξεκάθαρα, πόσοι τελικά αποφυλακίστηκαν με βάση πιστοποιητικό αναπηρίας λόγω ψυχικής νόσου όπως στην περίπτωση Φλώρου».