Τσίπρας: Επίλυση των διαφορών μας με τη Γερμανία με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Τσίπρας: Επίλυση των διαφορών μας με τη Γερμανία με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Ο πρωθυπουργός επαναφέρει το αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, λίγες ώρες μετά τη δήλωση Ζάιμπερτ, ότι το θέμα έχει νομικά και πολιτικά ρυθμιστεί οριστικά

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι «το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Γερμανό Πρόεδρο, τον οποίο αποκάλεσε «θερμό φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», έκανε λόγο για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, που θα αφήνει πίσω όσα δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις, αναφερόμενος σαφέστατα στις γερμανικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η Αθήνα από το Βερολίνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει «να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα προηγούμενα 8 χρόνια, να αφήσουμε πίσω μας τα εκατέρωθεν στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μίας ισότιμης συνεργασίας, που αξίζει στους λαούς μας» και τόνισε με νόημα, ότι «αυτό βεβαίως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε "κάτω από το χαλί", όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση αυτών των διαφορών, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «όποιες διαφορές έχουμε, να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το διεθνές δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε. Και αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους λαούς μας, αλλά και θα στηρίζει το κοινό μας σπίτι, το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Αναφέρθηκε δε στις ακραίες φωνές που αναπτύσσονται στη Γερμανία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, λέγοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον, με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους λαούς μας, αλλά και θα στηρίζει το κοινό μας σπίτι, το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Μοντέλο συνεννόησης η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα συνεννόησης μεταξύ των λαών τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού της γείτονος χώρας. Συγκεκριμένα, μιλώντας σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για ένα πολύ γενναίο, θαρραλέο βήμα που έγινε. Όπως είπε «πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς, που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου. Ένα θαρραλέο βήμα, που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».

Ανησυχία για την ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη, ότι η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τον μέλλον της, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά παρατήρησε πως δεν έχει την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς. Όπως είπε απευθυνόμενος στον κ. Σταινμάιερ «έρχεστε σε μία διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς μπορούμε πια να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, της σκληρής λιτότητας μετά από 8 χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και βεβαίως έχοντας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον».

Εξέφρασε όμως τη λύπη του, γιατί όπως είπε «δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια αισιοδοξία και για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς το κοινό μας οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού». Δήλωσε πάντως «ευτυχής και περήφανος που η Ελλάδα παίζει σταθερά έναν ρόλο θετικό απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τις κοινές μας αξίες».

Υπερήφανος για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και την διαχείρισή του από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «αν για κάτι είμαι πιο περήφανος για τη χώρα μου, είναι όχι μόνο γιατί καταφέραμε να εξέλθουμε της κρίσης προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους, κυρίως διότι καταφέραμε να διαχειριστούμε με όρους ανθρωπισμού και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, παρά τις δυσκολίες, την πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα γιατί ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών σε μία δύσκολη περιοχή, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Σταϊνμάιερ: Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γερμανίας ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα και είπε, ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, συμφωνώντας με τον κ. Τσίπρα, που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμάιερ «δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

«Εξαιρετικά θαρραλέα» κίνηση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε τον σεβασμό του γι αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δεν έχει δοθεί μια τελική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες.