Τσίπρας: Λύση στις εντάσεις στην περιοχή χωρίς την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει

Τσίπρας: Λύση στις εντάσεις στην περιοχή χωρίς την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση στο ζήτημα των ΑΟΖ

Την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου σε μία στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Προέδρους των δύο χωρών, Νίκο Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Για εμάς είναι απόλυτα σαφές -και πλεόν το υιοθετούν οι εταίροι μας στην ΕΕ- ότι λύσεις στην περιοχή χωρίς την συμμετοχή της Αιγύπτου, δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, ότι η επιλογή της Κρήτης για την 6η Τριμερή Σύνοδο «έχει έαν ισχυρό συμβολισμό, κυρίως διότι είναι σε ένα σταυροδρόμι των κοινών μας πολιτισμών και στο οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου». Τόνισε δε, ότι «αυτή η συνάντηση διεξάγεται σε περίοδο μεγάλων προκλήσεων, που επιδεινώνεται η ένταση στην περιοχή και στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακού ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας και το ρόλο της Αιγύπτου για όλη την περιοχή. «Είναι σαφές, ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και τη Λιβυη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο». Σημείωσε δε, ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την ολοένα και ισχυρότερη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Αίγυπτο».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Αίγυπτος στηρίζουν την αξιοποίηση της Κυπριακής ΑΟΖ από την κυβέρνηση του νησιού, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. «Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος δε στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είπε, ότι «συμφωνήσαμε να βρούμε τρόπο, να παρακάμψουμε τις όποιες δυσκολίες και να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση για το ζήτημα των ΑΟΖ».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη, ότι συζήτησε με τους ηγέτες Κύπρου και Αιγύπτου, για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε διμερές και τριμερές επίπεδο για πολλούς κλάδους και για τη συνεργασία των ομογενών, καθώς και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ. Τέλος όπως είπε, συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς συνεργασίας με έδρα την Κύπρο.

Σίσι: Η συνεργασία μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε από την πλευρά του, ότι «η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί πλέον πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή». Επεσήμανε δε, ότι «τονίσαμε την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεών μας και συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, την ηλεκτρική ενέργεια κ.α.». Αναφερόμενος στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, είπε ότι «διαπιστώσαμε προσέγγιση και ταύτιση απόψεων σε θέματα, όπως το Παλαιστινιακό», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αιματοχυσία». Είπε ακόμη, ότι «τονίσαμε την ανάγκη, να μην αφεθεί η Λιβύη, να αποτελεί βάση τρομοκρατικών επιθέσεων».

Αναστασιάδης: Η τριμερής δεν έχει στόχο αποκλεισμό κανενός στην περιοχή

Ο Πρόεδρος της Κύπρου από τη πλευρά του, τόνισε την αποφασιστικότητα «και των τριών μας να εντατικοποιήσουμε τον διάλογο για τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς», ενώ απαντώντας εμμέσως στις ανησυχίες της Άγκυρας υποστήριξε, ότι «η τριμερής συνεργασία μας δεν έχει στόχο να αποκλείσουμε κανέναν, αλλά να δημιουργήσουμε συγκυρίες ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή». Ακόμη αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αιγύπτου στο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι «χαιρόμαστε που αυτό αναγνωρίζεται πλέον και σε επίπεδο ΕΕ» και συμπλήρωσε, ότι «επιτέλους έφτασε η ώρα για μια σύνοδο ΕΕ-Αιγύπτου». Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην γραμματεία της τριμερούς με έδρα την Κύπρο, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «θα λειτουργεί σαν συντονιστικό όργανο».