Ρήγας: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

Ρήγας: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

«Πατριωτικό είναι όταν υπερασπίζεσαι τα εθνικά, τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας»

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας, υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «αυτή η εξέλιξη και στη γείτονα χώρα (σ.σ. η δήλωση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ ότι εφόσον περάσει το δημοψήφισμα θα καλέσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών) δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση να επιλυθεί ένα πρόβλημα το οποίο καθιστούσε δύσκολη την ανάπτυξη στην περιοχή και κυρίως άφηνε και χωρίς επίλυση ένα πρόβλημα πολλών χρόνων και διαμορφώνει και άλλες συνθήκες και στα θέματα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή».

«Αυτό που δεν καταλαβαίνει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης είναι το αυτονόητο και κυρίως ότι έχει αλλάξει τη θέση του, τη θέση της ΝΔ από την προηγούμενη περίοδο, και μάλιστα έχοντας ο ίδιος, η παράταξη του, τότε δώσει και πολλά από αυτά που δεν υπάρχουν σήμερα» πρόσθεσε.

Εμείς, συνέχισε ο κ. Ρήγας, «προσπαθούμε -και αυτό κάνουμε- με επιμονή να πείσουμε όλους τους πολίτες και τους βουλευτές στη Βουλή ότι είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας και είναι βαθιά πατριωτικό να προχωρήσουμε σ΄ αυτή τη συμφωνία. Πατριωτικό είναι όταν υπερασπίζεσαι τα εθνικά, τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Το τρίπτυχο αυτό για εμάς είναι δεδομένο ότι υπερασπιζόμαστε απολύτως αυτή η συμφωνία».

Οσον αφορά στη Βουλή θα υπάρξει πλειοψηφία για έγκριση αυτής της συμφωνίας, εκτίμησε ο κ. Ρήγας.

Ερωτηθείς για αναταράξεις στον κυβερνητικό εταίρο, είπε πως θεωρεί «ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο» και υπογράμμισε: «Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος εντίμως έχουν πει ότι θα πάμε μέχρι τέλους, επειδή υπάρχει το βασικό διακύβευμα της ολοκλήρωσης της προσπάθειας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία το οποίο υλοποιήθηκε και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Είναι βασικό διακύβευμα αυτό και το υπηρετήσαμε με έντιμο τρόπο (...) νομίζω ότι αυτό θα υπερισχύσει, και από εκεί και πέρα θα τα δούμε όλα μέσα στη Βουλή».

Για τις αντιδράσεις που "πυροδότησε" το περιεχόμενο του πορίσματος της επιτροπής Παρασκευόπουλου από πλευράς ΝΔ, ο κ. Ρήγας σημείωσε: «είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι, θα το λέω μέχρι και τις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Από τη μια ο προοδευτικός κόσμος, ο κόσμος που υπερασπίζεται και θα υπερασπιστεί τον χώρο της εργασίας, τον χώρο της Δημοκρατίας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και το διαφορετικό κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο, και από την άλλη είναι αυτοί που είναι βαθιά νεοφιλελεύθεροι, θα σας έλεγα, πια έχουν μπει στα βαθιά με απόψεις ακροδεξιές και βαθιά συντηρητικές».

Για το πόρισμα της επιτροπής, ο κ. Ρήγας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «προσπαθούμε να επιλύσουμε ένα θέμα το οποίο απασχολεί το σύνολο της σύγχρονης κοινωνίας, δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα» συμπληρώνοντας πως «η επιλεκτική και αποσπασματική προβολή κάποιων θέσεων από τους εισηγητές που ήταν και στρεβλές πολλές φορές, ήταν στρεβλές τις προηγούμενες μέρες, δεν απηχεί την πραγματικότητα των προτάσεων». Ο κ. Ρήγας είπε, επίσης, ότι υπάρχει «μια επικοινωνιακή πολιτική προπαγάνδας που αποσκοπεί να στοχοποιήσει την προσπάθεια επίλυσης αυτών των προβλημάτων».

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό όχι η καταστολή, αλλά η εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Δεν λύνεις κοινωνικά προβλήματα με καταστολή, τα λύνεις με την πειθώ και κυρίως δίνοντας δημοκρατική διέξοδο και προσπαθώντας να παρέμβεις στον πυρήνα των προβλημάτων που υπάρχουν. Είναι αδιανόητο αυτό που κάνει η ΝΔ να στοχοποιεί τα πανεπιστήμια ότι είναι άντρα παραβατικότητας, αυτό έχει μία συγκεκριμένη στρατηγική, να απαξιωθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια και ο ελληνικός δημόσιος χώρος της εκπαίδευσης προς όφελος του ιδιωτικού».

Για το προσφυγικό ζήτημα και τον ρόλο που θα διαδραματίσει το υπουργείο, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχόλησε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε η κατάσταση στα νησιά είναι οριακή και ότι άρχισε η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «εμείς (η χώρα μας) επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» για να συμπληρώσει: «εμείς είμαστε από αυτή την πλευρά, δεν είμαστε από την άλλη πλευρά που είναι ο σκληρός "πυρήνας" των κρατών που θέλουν κλειστά σύνορα εκεί βρίσκεται και η ΝΔ».

Ο κ. Ρήγας είπε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «έχει κάνει τεράστιο κοινωνικό έργο, είναι αυτό που στήριξε τη μεγάλη προσπάθεια στις δύσκολες ώρες του προσφυγικού και από χθες ήδη "ξεμπλόκαραν" όλες οι καθυστερήσεις, οι οποίες υπήρχαν για ό,τι αφορά τα ζητήματα που απασχολούν τη Μόρια. Άρα ξεκινά και ο βιολογικός καθαρισμός στη Μόρια άμεσα και ό,τι έχει να κάνει με την καλύτερη διαμονή των προσφύγων και την προστασία των κατοίκων στις περιοχές των νησιών. Ταυτόχρονα, αρχίζουμε τη μεταφορά των προσφύγων, ευάλωτων ομάδων που μπορούν να έρθουν και έχουν δικαίωμα να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα». Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, υπάρχουν δομές φιλοξενίας και ταυτόχρονα διαμορφώνονται και με τα κονδύλια που από προχθές έχουν "ξεμπλοκάρει". Είναι κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικίσκους που θα παραληφθούν και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα τοποθετηθούν στα ήδη υπάρχοντα (κέντρα), σε πρώτη φάση αυτά».