Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

«Ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός θα θεσπιστεί από αυτήν την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019»

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με τίτλο «Επανακαθορισμός προθεσμιών αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018».

Στην ψηφοφορία, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων. Κατά της τροπολογίας τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσαν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για την εκκίνηση της διαδικασίας εντός του έτους 2018, τίθενται ειδικά χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έτσι ώστε αυτή να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου του 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου του 2019.

Παράλληλα, στην τροπολογία καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας.

Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, προβλέπεται η κατά στάδια διεξαγωγή διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης και η συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και, ιδίως, οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, καθώς και εργασιακών σχέσεων.

«Σήμερα είναι σημαντική ημέρα για τον κόσμο της εργασίας και την κυβέρνησή μας, γιατί σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της κορυφαίας δέσμευσης που αναλάβαμε απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Η δέσμευση αυτή δεν ήταν άλλη από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση των μισθών των εργαζομένων», ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή πριν την ψηφοφορία η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και σημείωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα ψηφίσει τον ενιαίο αυξημένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2019».