Μητσοτάκης: Να απαλείψουμε το θυμικό και να προτάξουμε τη λογική

Μητσοτάκης: Να απαλείψουμε το θυμικό και να προτάξουμε τη λογική

«Ένας λαός δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε από ένα κομματικό μόρφωμα που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες»

Στην ανάγκη η Ελλάδα να κοιτάξει μπροστά, απαλείφοντας το θυμικό και προτάσσοντας τη λογική αναφέρθηκε απόψε από το βήμα του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Σε μία εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πανεπιστημίου Stanford, ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στην έννοια και τη σημασία που έχει το θάρρος για την πολιτική σκηνή του τόπου, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει, όπως είπε, από τη μία πλευρά να αναλογιστούν με ειλικρίνεια τις ευθύνες των πολιτικών και των κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλοί ανασταλτικής πίεσης, όχι όμως για να τους τιμωρήσουν, αλλά για να οδηγηθούν σε συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον.

«Χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε ψέματα με αλήθειες»

«Χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέματα, όχι με άλλα ψέματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες. Να προτείνεις ανάπτυξη και πρωτοβουλία σε ένα κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία. Να μιλάς για αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια και για αριστεία αντί για βόλεμα. Και να καλείς σε μία συμπόρευση προόδου όχι μόνο τους δικούς σου πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού. Και τελικά, όλους τους πολίτες» τόνισε σε ομιλία του, απόψε, από το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μία εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πανεπιστημίου Stanford, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε την ανάγκη η χώρα μας να κοιτάξει με θάρρος πίσω «και να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη κεκτημένα της Μεταπολίτευσης: την εδραίωση της Δημοκρατίας, την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τον, έστω και μερικό, εκσυγχρονισμό των δομών της». Με το ίδιο θάρρος, ωστόσο, είναι ανάγκη, όπως είπε, να αντιληφθεί η Ελλάδα και τις ευκαιρίες που έχασε στην Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, την αναγκαία ανασυγκρότηση του Κράτους.

«Και να αναλογιστούμε με ειλικρίνεια τις ευθύνες των πολιτικών, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλοί ανασταλτικής πίεσης. Όχι για να «τιμωρήσουμε» και, μάλιστα, ετεροχρονισμένα. Αλλά για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον».

Να βγάλουμε το θυμικό και να προτάξουμε τη λογική

«Η τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα, μάς υποβάλλει σε μία διπλή άσκηση πολιτικού θάρρους: Από τη μια πλευρά, οφείλουμε να κάνουμε μια ειλικρινή αποτίμηση ενός οδυνηρού κύκλου που κλείνει δραματικά. Και από την άλλη καλούμαστε να κάνουμε την τολμηρή επιλογή μιας νέας πορείας που ανοίγεται μπροστά μας. Είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε πολίτης ξεχωριστά. Πρωτίστως, όμως, απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Όλους εμάς, που οφείλουμε να βγάλουμε το θυμικό από τις πολιτικές συμπεριφορές και στη θέση του να προτάξουμε τη λογική. Από το σύνθημα να επιστρέψουμε στο επιχείρημα. Από την υπόσχεση να περάσουμε στην πράξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, το το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλο δρόμο από το θαρραλέο επαναπροσδιορισμό του. Οφείλει να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση. Να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνον οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας.

Το κομματικό μόρφωμα που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες

«Και πώς ένας λαός δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω και πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες. Και πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά, όχι ασφαλώς για να καταλήξουμε σε μια άκριτη απόρριψη της πολιτικής. Αλλά για να υπηρετήσουμε από κοινού την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έχουμε αναγνωρίσει το μερίδιό μας στα προβλήματα του παρελθόντος

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά και στο γεγονός πως το κόμμα του έχει αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στα προβλήματα του παρελθόντος και τόνισε πως τα λάθη και τις παραλείψεις τις μετουσιώνει σε υπερβάσεις που αποτυπώνονται στο πρόγραμμά του.

«Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται σε σωστό δρόμο για να κερδίσει τη μάχη απέναντι σε μια ποιοτική «πρόκληση θάρρους». Μακριά από συμπλέγματα, έχει αναγνωρίσει το δικό της μερίδιο στα προβλήματα του παρελθόντος. Δεν έκρυψε ούτε τα λάθη και τις παραλείψεις της ούτε και τις κακές της στιγμές. Όλα αυτά, όμως, τα μετουσιώνει σε υπερβάσεις, που αποτυπώνονται στις θέσεις, τη συμπεριφορά, το πρόγραμμά της. Ένα πρόγραμμα που δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά ενεργοποιεί συνειδήσεις. Που δεν στοχεύει μόνο στην καρδιά, αλλά και την σκέψη. Και που δεν ενεργοποιεί, απλώς, την ελπίδα, αλλά τα μυαλά και τα χέρια όλων των πολιτών».