Η συνέντευξη Τύπου μετά τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η συνέντευξη Τύπου μετά τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Οι προτάσεις του προέδρου της ΝΔ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 83η ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δώσει στις 13:00 μετά το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου

Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Στην ομιλία του Σαββάτου, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το όραμά του για μια Ελλάδα ασφαλή, εξωστρεφή και ευημερούσα και ένα πακέτο δεσμεύσεων, με κύριο άξονα τις μειώσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς.

«Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει, μπορεί να αναπτυχθεί τα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4% και να δημιουργήσουμε μέσα σε μια πενταετία 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό το μήνυμα να γυρίσουν στην πατρίδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:

  1. Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% που ισχύει μέχρι σήμερα.
  2. Στους αγρότες θα δοθούν κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή 10%.
  3. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%.
  4. Μείωση του ΦΠΑ στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
  5. Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 24% από 40%.
  6. Επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση.
  7. Σταδιακή κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος μέχρι το 2021.
  8. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα επόμενα δύο χρόνια. Το 2021 ο ΕΝΦΙΑ θα περάσει από το κεντρικό κράτος στους Δήμους. Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημείωσε πως αφού είπε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον αύξησε και τώρα είναι ένας "κακός αντιγραφέας".
  9. Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παροχή έκπτωσης φόρου 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική, ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρησης των υφιστάμενων κατοικιών.
  10. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
  11. Αύξηση του κατώτατου μισθού ανάλογα με τη βελτίωση της οικονομίας μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  12. Θέσπιση 120 δόσεων με ελάχιστο ποσό 20 ευρώ το μήνα για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ.
  13. Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο οποίο θα ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα.
  14. Κουπόνια ύψους 180 ευρώ το μήνα στα νέα ζευγάρια ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.