Το Λιμενικό αναβαθμίζει τρία ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα

Το Λιμενικό αναβαθμίζει τρία ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα

Το συνολικό κόστος της σύμβασης θα ανέλθει στα 12.000.000 ευρώ

Το Λιμενικό αποφάσισε να προχωρήσει σε αναβάθμιση τριών ελικοπτέρων και τριών αεροπλάνων που διαθέτει προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες επιχειρησιακές απαιτίσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη προκηρύχτηκε διεθνής, ηλεκτρονικός, ανοικτός διαγωνισμός για την αναβάθμιση/αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού εναέριας υποστήριξης τριών αεροπλάνων και τριών ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας σύμβασης 12.000.000,00 ευρώ (απαλλάσσεται ΦΠΑ).

Το έργο αφορά στην συνολική αναβάθμιση του ηλεκτρονικού και ηλεκτροπτικού εξοπλισμού (ραντάρ, κάμερες, αισθητήρες, καταγραφικά) που χρησιμοποιείται από 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα, καθώς και την μερική αναβάθμιση (εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης, οθονών αναμετάδοσης εικόνας) ενός ακόμη ελικοπτέρου και ενός αεροπλάνου, με σκοπό την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και του εξοπλισμού επιτήρησης των εναέριων μέσων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η χρήση του αναβαθμισμένου εξοπλισμού θα επιτρέπει τη διενέργεια νυκτερινών περιπολιών και την καταγραφή συμβάντων, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία. Συγχρόνως τα αεροσκάφη θα μπορούν να περιπολούν με δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι θα διενεργούν τον έλεγχο από μεγαλύτερο ύψος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης και την ασφάλεια των πτήσεων.

Επιπροσθέτως, με την ολοκλήρωση του έργου, θα αναβαθμιστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες στην επιτήρηση, αστυνόμευση, πρόληψη και παρακολούθηση κάθε έκνομης ενέργειας στο θαλάσσιο χώρο, κυρίως στους τομείς της ασφάλειας και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, της Έρευνας – Διάσωσης, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της αλιευτικής δραστηριότητας.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση στα εναέρια μέσα των απαραίτητων στοιχείων εξοπλισμού, σταθερής υποδομής-καλωδίωσης και λογισμικού, την παράδοση πλήρους συλλογής εγχειριδίων (χρήσεως, λειτουργίας, συντήρησης, αποκατάστασης βλαβών) σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, την πιστοποιημένη εκπαίδευση 20 χειριστών συσκευών επιτήρησης και 10 τεχνικών στην διενέργεια τακτικής-προγραμματισμένης συντήρησης, καθώς και 6ετή εγγυημένη λειτουργία, κατά την οποία η αποκατάσταση βλαβών, η συντήρηση και το σύνολο της τεχνικής υποστήριξης (αναλώσιμα, ανταλλακτικά, αποκαταστάσεις βλαβών, αναβάθμιση λογισμικού ή ό,τι άλλο απαιτηθεί) θα γίνεται με μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη του αναδόχου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και η σχετική Πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Παρακαλούμε περιμένετε ...