ΚΕΑ, τζαμί στην Αθήνα, προσφυγικό… Εφ’ όλης της ύλης ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο

ΚΕΑ, τζαμί στην Αθήνα, προσφυγικό… Εφ’ όλης της ύλης ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ομιλία του πρωθυπουργού για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης

Τους προβληματισμούς του για το μέλλον της Ευρώπης εξέθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χαρακτήρισε σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι του παρέχεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί, λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και τη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια.

«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.

Από το 2010 έως το 2014, η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης» και προσέθεσε: «Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί, όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Και τότε που μίλησα ενώπιών σας, οι μισοί με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη, που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης. Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις. «Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε σε όσα έχουν επιτευχθεί λέγοντας: «Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό».

Ειδικότερα για την κοινωνική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στηρίχθηκαν οι περισσότερο αδύναμοι και σταμάτησε η ανθρωπιστική κρίση. «Δώσαμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατομμύρια ανασφάλιστους, αλλά ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα που πριν τρία χρόνια κανείς δε μπορούσε να πιστέψει» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Στη φοροδιαφυγή στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως ελέγχθηκε και σταμάτησε «η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και στις δημόσιες προμήθειες». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, για να συμπληρώσει: «Και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ξανακερδίσαμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%. «Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων από το "Σχέδιο Γιούνκερ" και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

«Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" από το οποίο «ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες».

Υπογράμμισε πως «κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Για πρώτη φορά, παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Κατοχυρώσαμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχή παιδιών για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στην κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου της Σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ όπως είπε «ολοκληρώνουμε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Επιπλέον, σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, διαχειρίζεται τον 1ο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Ελλάδα, με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».