«Όποιος επιτίθεται στην ΕΕ πυροβολεί τα πόδια του»

«Όποιος επιτίθεται στην ΕΕ πυροβολεί τα πόδια του»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης τονίζει ότι το μεταναστευτικό δεν θα τελειώσει γρήγορα

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως οι επιθέσεις της Ιταλίας εναντίον της ΕΕ, την οποία κατηγορεί για έλλειψη αλληλεγγύης στη διαχείριση των μεταναστών, είναι σαν «να πυροβολούμε τα πόδια μας».

«Νομίζω πως οι πολιτικοί της χώρας σας πρέπει να καταλάβουν πως δεν είστε μόνοι σας αυτή την ώρα, πως η Ευρώπη επιδιώκει να σας βοηθήσει. Αντίθετα, όποιος επιτίθεται στην ΕΕ πυροβολεί τα πόδια του», δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica.

Οι ισχυροί άνδρες της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, και ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, απειλούν εδώ και μέρες την ΕΕ με αντίποινα, κυρίως σε σχέση με τη συμβολή της Ιταλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, λόγω της υπόθεσης των μεταναστών στο Diciotti.

Περίπου 150 μετανάστες παρέμεναν επί μέρες πάνω στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Diciotti στο λιμάνι της Κατάνης, στη Σικελία, καθώς καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν δεχόταν να παραλάβει ένα μέρος από αυτούς.

Τελικά οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στη διάρκεια της νύχτας έπειτα από μια συμφωνία της ιταλικής Εκκλησίας, της Αλβανίας και της Ιρλανδίας να κατανείμουν μεταξύ τους αυτούς τους ανθρώπους.

«Η Επιτροπή λέει ξεκάθαρα ‘όχι’ στις απειλές, είναι απαράδεκτες. Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ», συνέχισε ο Αβραμόπουλος.

«Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά με λύσεις ad hoc για κάθε πλοίο. Το μεταναστευτικό φαινόμενο δεν θα σταματήσει γρήγορα άρα οφείλουμε να το διαχειριστούμε όλοι μαζί σαν μία ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Αβραμόπουλος χαιρέτισε την αποβίβαση των μεταναστών που επέβαιναν στο Diciotti, υπενθυμίζοντας γι΄ άλλη μια φορά ότι η ΕΕ «χρειάζεται να λάβει διαρθρωτικά μέτρα» προκειμένου να διαχειριστεί τα ζητήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση.