Μηταράκης: Η ΝΔ είναι υπέρ της λογικής αύξησης του κατώτατου μισθού

Μηταράκης: Η ΝΔ είναι υπέρ της λογικής αύξησης του κατώτατου μισθού

«Είναι ξεκάθαρη η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πλέον δεν χρειάζονται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

«Η ΝΔ είναι υπέρ της κατάργησης καταρχήν του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους γιατί δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, άρα θεωρούμε ότι πρέπει να εξισωθεί ο κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους, και ναι είμαστε υπέρ της λελογισμένης αύξησης αυτού του κατώτατου μισθού, όπως προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «η ΝΔ πάντα ήταν υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε πως «αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα και είναι μια πραγματικότητα, είναι ότι όσο η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η πραγματικότητα είναι ότι και η διαπραγματευτική δυνατότητα των εργαζομένων αλλά και η δυνατότητα των επιχειρήσεων να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς, όταν ακόμα βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης, είναι από τη φύση του (κάτι) δυστυχώς περιορισμένο».

Ο κ. Μηταράκης είπε ακόμα πως «δυστυχώς η ελληνική οικονομία στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχασε 34 δισεκατομμύρια ευρώ από δυνητικό πλούτο, λόγω της επιστροφής της ύφεσης το 2015», επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει 3 από τα 3/4 των χαρακτηριστικών ενός μνημονίου».
Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να ξανασυζητήσει η Ελλάδα το θέμα των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι πράγματι πολύ υψηλά και όπως ορθά έχει ειπωθεί καμία χώρα στην οικονομική ιστορία δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει για τόσα πολλά χρόνια τόσο μεγάλο ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος, εξαιρουμένων χωρών που έχουν πολύ μεγάλους φυσικούς πόρους, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο», συμπεραίνοντας πως «είναι σχεδόν ανέφικτο η Ελλάδα να πετύχει μακροπρόθεσμα τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο αν. τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ επισήμανε πως «από την περίοδο του 2012-2014 ήταν εμφανές ότι χρειαζόταν μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων», σημειώνοντας πως «με τη χρήση νέων τεχνολογιών, πολλές υπηρεσίες που παλαιότερα ασχολιόντουσαν με γραφειοκρατικές δουλειές, αυτά μπορούν σιγά σιγά να αυτοματοποιηθούν».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν μεγάλο δημόσιο τομέα», εξηγώντας σχετικά: «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπερφορολογείται ο ιδιωτικός τομέας, ο εργαζόμενος, ο χαμηλομισθωτός, ο χαμηλοσυνταξιούχος, να μιλάμε για επικείμενες μειώσεις συντάξεων, να μιλάμε για επικείμενη μείωση του αφορολόγητου για να ξαναδημιουργήσουμε ένα μεγάλο κράτος».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο, ο αν. τομεάρχης Εργασίας του κόμματος τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρη η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πλέον δεν χρειάζονται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο», καθώς «το Δημόσιο έχει φτάσει σε ένα επίπεδο, το οποίο είναι πιο ανεκτό, δημοσιονομικά πιο υποστηρήξιμο και αυτό πλέον αποτελεί τη βάση».

«Είναι ξεκάθαρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα των απολύσεων. Το λέω γιατί είναι δεδομένο ότι καθώς μπαίνουμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, η 'καραμέλα' ΝΔ = απολύσεις, θα είναι στο στόμα του κάθε στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, ο κ. Μηταράκης είπε πως «αυτό είναι κάτι που κατ' αρχήν θέλουν οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι» και εξήγησε: «Υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θέλουν να μείνουν 30-40 χρόνια στην ίδια υπηρεσία, στο ίδιο αντικείμενο.

Υπάρχουν πάρα πολλοί, που στον ίδιο τόπο κατοικίας, στην ίδια ειδικότητα θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό, οι οικογενειακές συνθήκες τους προτρέπουν να μετακομίζουν εντός Ελλάδας. Εμείς, στα νησιά, το βλέπουμε πολύ συχνά καθώς υπάρχει κόσμος που σπούδασε στην Αθήνα, διορίστηκε στην Αθήνα και κάποια στιγμή θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αυτό είναι πολύ υγιές και πολύ φυσιολογικό, πιστεύω ότι δημιουργεί και καλύτερο επίπεδο δημοσίων υπαλλήλων, έχουν περισσότερες εμπειρίες έχοντας περάσει από περισσότερα μέρη που στον ιδιωτικό τομέα».